Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Helium představí dva nové tokeny

Inovativní koncept sítě Helium, spočívající ve vytvoření bezdrátové sítě senzorů a sledovačů, která je poháněna operátory uzlů, odměňovaných tokeny, se setkal s velkou podporou. Nova Labs, nedávno přejmenovaný startup, jež zastupuje zakladatele sítě Helium, dnes oznámil spuštění nových kryptoměn, propojených s jednotlivými sítěmi.

Helium představí dva nové tokeny

Inovativní koncept sítě Helium – vytvoření bezdrátové sítě senzorů a sledovačů, která je poháněna operátory uzlů odměňovaných tokeny, se setkal s velkou podporou. Nova Labs, nedávno přejmenovaný startup, který zastupuje zakladatele Helium, dnes oznámil spuštění nových kryptoměn propojených s jednotlivými sítěmi.  

5G uzly

Přechod na nový model probíhá v době, kdy se Helium snaží rozšiřovat svoji nabídku o 5G konektivitu. Stávající token HNT bude nadále sloužit jako „rezervní“ nebo „základní“ měna pro rozvíjející se ekosystém Helium.

Mezitím bude představena nová kryptoměna MOBILE. Jejím úkolem bude odměňovat lidi, kteří provozují 5G uzly a přispívají ke zvyšování pokrytí nejnovější sítí.

Lidé, kteří poprvé spustili uzly 5G, a je jich kolem 5 000, v současnosti nedostávají odměnu za poskytování pokrytí.

V srpnu síť plánuje spustit nový IOT token, který operátoři uzlů získají za používání původní sítě LoRaWAN pro zřízení internetu věcí (IoT). Síť má v současnosti více než 850 000 aktivních uzlů po celém světě. V polovině března to bylo jen 640 000. Toto číslo od začátku loňského roku výrazně stouplo.

Stávající tokeny HNT (ať už získané spuštěním uzlů nebo zakoupené na sekundárních trzích) budou nadále fungovat beze změny, a to i po zavedení MOBILE a IOT.

Každý z těchto tokenů může být vyměněn za HNT, podle uvážení jeho držitelů. Společnost tento proces přirovnala k možnosti výměny amerických dolarů za zlato. Jedná se však o jednosměrný proces. Helium neposkytuje možnost výměny HNT zpět na MOBILE nebo IOT.

Po uvedení nových tokenů na trh navíc Helium umožní jejich držitelům spravovat každý z těchto protokolů prostřednictvím nového sub-DAO, tj. decentralizované autonomní organizace. Generální ředitel Amir Haleem řekl:

„Jak jsme viděli, projekt Helium se neustále vyvíjí. Vždy jsou zde nové výzvy. Je třeba přemýšlet o nových věcech. Spravování těchto protokolů je složitý problém. Vložit ho do rukou držitelů tokenů každého protokolu je podle mě zajímavý způsob, jak tento problém vyřešit.“

Kapitola 2

Nové tokeny Helium a jejich související změny se označují jako „kapitola 2“ sítě. Byly přijaty v komunitním hlasování, které skončilo 7. června 2022. Nakonec návrh HIP 51 podpořilo přibližně 97 % hlasů. Následné návrhy HIP 52 a HIP 53 povedou k novým sub-DAO pro každý protokol.

Přijaté návrhy a dnešní sdělení naznačují krátkodobé změny v síti Helium. Jsou však také předzvěstí větší změny. Jedná se o přístup „network of network“, který mohou v budoucnu přinést další protokoly pod záštitou Helium.

Helium může obsahovat mnoho různých komunikačních protokolů. Například sítě Wi-Fi nebo sítě pro doručování obsahu (CDN). Návrh HIP 51 zase otevírá cestu pro připojení do sítě decentralizované služby VPN Boring Protocol.

zdroje: beincrypto.com, oKrypte.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář