Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Blíží se konec padělání vstupenek?

Podle odborníků by problémy vznikající při prodejích vstupenek mohly vyřešit nezaměnitelné tokeny založené na blockchainu.

Blíží se konec padělání vstupenek?

Podle odborníků by problémy vznikající při prodejích vstupenek mohly vyřešit nezaměnitelné tokeny založené na blockchainu.

Pojďme se podívat na to, jaké problémy máme na mysli.

Obsah

Finále Ligy mistrů

Finále Ligy mistrů v roce 2022 se zapíše do historie. Real Madrid zvítězil nad Liverpoolem na Stade de France, ale chaos před stadionem poukazuje na potřebu inovativního řešení při prodeji vstupenek na různé akce a události.

Ve francouzském hlavním městě v červnu roku 2022 vnikli fanoušci do areálu stadionu s padělanými vstupenkami. Francouzské úřady odhadly, že na francouzský národní stadion dorazilo 35 000 lidí s falešnými nebo žádnými vstupenkami a 75 000 fanoušků mělo na velké finále vstupenky legálně zakoupeny.

Prodej vstupenek na černém trhu a podvody s nimi jsou nedílnou součástí světa sportu a událostí již desítky let, ale příchod prodeje vstupenek pomocí blockchainu se zdá být slibným řešením. Nezaměnitelné tokeny (NFT) mají mnohostranný význam, protože zajišťují důvěryhodnost vstupenek, a zároveň slouží jako jedinečný digitální sběratelský předmět na památku události.

NFL

V NFL již tento způsob prodeje vstupenek vyzkoušeli a po spuštění v listopadu roku 2021 distribuovali přibližně 250 000 NFT vstupenek. Fanoušci, kteří se zúčastnili zápasu NFL Super Bowl LVI, měli rovněž nárok na pamětní NFT vstupenky – a to vše zdarma. Jak taková NFT vstupenka vypadá a co obsahuje, záleží na tvůrcích. NFT vstupenky na NFL jsou raženy na blockchainu Polygon a obsahují různé animované vizuální prvky.

Olympijské hry

Francouzský vyslanec pro olympijské hry v Paříži v roce 2024 rovněž navrhl využít řešení NFT pro prodej vstupenek k řízení návštěvnosti na těchto akcích, a také na zkušební provoz mistrovství světa v ragby v roce 2024, které se bude rovněž konat v této zemi.

Další projekty

Amsterdamská společnost GET Protocol, která se zabývá technologiemi pro pořádání akcí, vydává vstupenky, které jsou mintovány jako NFT na blockchainu Polygon. Vstupenky jsou vázány na telefonní čísla, a to je klíčová součást eliminace přeprodeje vstupenek.

Uživatelé si mohou vyzvednout aktuální NFT, když na dané události naskenují QR kód vstupenky, který odkazuje na jejich peněženku protokolu GET. Zde mohou uživatelé získat digitální sběratelské předměty a další exkluzivní výhody.

Colby Mort, který ve společnosti vede strategii NFT, řekl serveru Cointelegraph, že NFT vstupenky pomáhají zvýšit transparentnost v odvětví. Všechny vstupenky jsou transparentně viditelné v reálném čase, a to vzhledem k neměnnosti základního systému pomáhá prokázat pravost vstupenek.

Formalizován je také sekundární prodejní trh. Vstupenky lze dále prodávat pouze v rámci systému, a to organizátorům poskytuje kontrolu nad vstupenkami, příjmy a daty. Vstupenky mají také prodloužený životní cyklus, a to jak před, tak i po skončení akce, přičemž GET Protocol zkoumá decentralizované financování událostí pro nadcházející uměleckou výstavu Lewise Capaldiho na Islandu. Ta zkoumá iniciativy pro získávání finančních prostředků pomocí technologií, které by mohly být přínosem pro menší umělce a tvůrce.

Digitální sběratelství je hlavním rysem užitečnosti NFT po skončení akce, ale Mort také poukázal na jeho potenciál jako nástroje pro budování komunity umělců a pořadatelů akcí.

Josh Katz, generální ředitel NFT tržiště YellowHeart, řekl serveru Cointelegraph, že odvětví prodeje vstupenek trápí problémy s pravostí a překupnictvím, které jsou způsobeny především snadným paděláním nebo kopírováním papírových vstupenek pomocí moderního hardwaru.

Konečný prvek a exkluzivita vstupenek má také za následek masový přeprodej za přemrštěné ceny. Katz poznamenal, že se očekává, že do roku 2025 bude mít trh s online prodejem vstupenek hodnotu 68 miliard dolarů, zatímco sekundární prodej by mohl generovat tržby ve výši 15 miliard dolarů, z nichž se organizátoři a umělci nedobrovolně vzdávají svého oprávněného podílu:

„NFT mohou pomoci vyřešit většinu těchto problémů, ne-li všechny. Například díky otevřené a transparentní povaze blockchainů je velmi snadné ověřit původ a pravost NFT vstupenek, takže pro podvodníky je podstatně těžší lidi oklamat.“

Katz také zdůraznil volně programovatelnou povahu chytrých kontraktů, které pohánějí NFT, a to přináší dynamické výhody držitelům a vydavatelům. To se týká i prodeje na sekundárním trhu, kde lze NFT naprogramovat tak, aby umělci nebo organizátorovi akce poskytovaly určité procento z prodeje.

Mort trvá na tom, že zaměření se na formu a funkci bylo pro dosavadní úspěch jejich řešení prodeje vstupenek důležité. Kupující používají k nákupu vstupenek fiat měnu spojenou s bankovními účty nebo kartami a ke svým NFT komunikují prostřednictvím aplikace.

„Od našeho založení v roce 2016 jsme upřednostňovali abstrahování od složitosti blockchainu a technologie NFT, ale v posledním roce jsme zaznamenali obrovskou poptávku ze strany společností prodávajících vstupenky a organizátorů akcí, kteří chtěli prozkoumat stránku Webu 3.0, včetně prodeje vstupenek s nárokováním NFT po události.“

Protokol GET byl vytvořen tak, aby byl blockchain nezávislý, vzhledem k tomu, že zákazníci a klienti budou využívat trh s událostmi a vstupenkami, aniž by museli rozumět základní technologii.

Klíčovým tématem, na které Mort i Katz při zavádění NFT vstupenek upozornili, je dosažení rovnováhy, která zajišťuje snadný přístup pro nové uživatele a zároveň využívá programovatelnost, užitečnost a neměnnost technologie blockchain.

zdroj: cointelegraph.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář