Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Budoucnost projektů na platformě Terra

Nechvalně proslulý kolaps Terry způsobil, že se projekty Webu 3.0 přesunuly k jiným ekosystémům. To přineslo výhodu v podobě nalezení nových způsobů, jak se přizpůsobit a zotavit po podobných nežádoucích událostech, které by se mohly v budoucnu opakovat.

Budoucnost projektů na platformě Terra

Nechvalně proslulý kolaps Terry způsobil, že se projekty Webu 3.0 přesunuly k jiným ekosystémům. To přineslo výhodu v podobě nalezení nových způsobů, jak se přizpůsobit a zotavit po podobných nežádoucích událostech, které by se mohly v budoucnu opakovat.

Ekosystém Terra vzkvétal s růstem býčího trhu v roce 2022 a v blockchainových kruzích nebyl téměř nikdo, kdo by o projektu a jeho nativních tokenech neslyšel. V určitém okamžiku se token Terra dostal mezi top 10 tokenů díky své tržní kapitalizaci a jeho protokolům, které naznačovaly úspěšný růst; ten většina z nás považovala za nezastavitelný.

Společnost Terra byla vytvořena společností Terraform Labs hned po pádu trhu v roce 2018 a celý ekosystém byl vybudován během medvědího trhu. Terra na sebe začala strhávat pozornost, když začala svým zákazníkům přinášet nejlepší zisky v platformách DeFi, s výnosy až 20 % díky protokolu Anchor.

V březnu 2022 bylo v ekosystému vybudováno 73 projektů a společnost předpokládala, že do začátku dalšího roku zahájí téměř stovku dalších. Terra byla na nejlepší cestě stát se postrachem největších hráčů blockchainových her, a to i mezi blockchainy 1. vrstvy. Hlavním cílem společnosti bylo urvat část tržního podílu šampiónovi, kterým bylo Ethereum.

Projekt Terra byl postaven na síti Cosmos Network. Konkurenty předstihl tím, že přitahoval zájem svou schopností poskytovat komunikaci a škálovatelnost napříč různými blockchainy, díky protokolu Cosmos Blockchain’s Inter Blockchain Communication Protocol (IBC). Aktiva Terry poskytovala více než 90 % veškeré celkové hodnoty uzamčené ve všech blockchainech Cosmosu s číslem +21 miliard dolarů.

Bohužel to bylo ve stejném měsíci, kdy Terra přestala udržovat peg algoritmického stablecoinu a zhroutila se, to všechny zmátlo. Trvalo jen několik dní, než z trhu zmizely miliardy dolarů, a tento den byl označen za den, kdy slavný a úspěšný ekosystém Terra těžce selhal.

I navzdory tomu, že token selhal a nebylo možné zachránit jeho hodnotu, komunita Terry rychle vytvořila novou síť. Nová síť si kladla za cíl vrátit poškozeným peníze, i kdyby to měla být jen symbolická, malá částka z jejich celkové ztráty. To svědčilo o síle komunity a možná i komunit v celém Webu 3.0.

Po vybudování nové sítě byla LUNA přejmenována na LUNC (Luna Classic) s aktuální tržní hodnotou 2,8 miliardy dolarů a její stablecoin UST se stal USTC (TerraUSD Classic) s aktuální tržní hodnotou 415 milionů dolarů.

Jedná se o příklad něčeho, co ve své době ještě žádný projekt na blockchainu nezažil. Alespoň ne v takové míře. Bylo otázkou, v jakém stavu se nacházely všechny nadějné projekty, které byly postaveny na blockchainu Terra. Co se stalo s těmito projekty?

Terra učinila krok s cílem vytvořit likviditu pro projekty, které byly postiženy kolapsem, a 17. června 2022 rozdělila polovinu tokenů, které byly k dispozici. Druhá polovina tokenů bude distribuována za 3 až 6 měsíců.

V rámci programu Terra 2.0 Emergency Builder Allocation se odemkne 35 projektových tokenů. Pro skupinu Neptune Finance se uskuteční transakce s tokenem LUNA v hodnotě 185 000 USD.

Poslední skupina obdrží své tokeny LUNA 17. prosince 2022 a nejvyšší částku z této skupiny získá Astroport ve výši 1,25 milionu dolarů. Nejnižší částku obdrží Leap Wallet ve výši 235 000 dolarů.

S pomocí dlouho očekávaného Ethereum Merge se blockchainy kompatibilní s Ethereum Virtual Machine (EVM) těší zájmu a zdá se, že tomu tak bude i nadále. Jedním z takových příkladů je i sidechain Etherea Polygon, na který bylo s pomocí vývojářského fondu Terra převedeno 48 projektů. Fond byl vytvořen společností Polygon jako strategie, jak zaujmout talenty migrující z Terry, po známém květnovém kolapsu.

Příkladem pro blockchainy kompatibilní s EVM je také řetězec BNB Chain společnosti Binance, který má za cíl podporovat a investovat do projektů, které se chystají opustit ekosystém Terra. Jejich fond BNB Chain má našetřenou 1 miliardu dolarů, kterou chce poskytnout projektům, které budou umístěny v jejich ekosystému.

Vedle úspěšných příkladů se objevily i neúspěšné pokusy proměnit krizi v příležitost. Příkladem těchto neúspěšných pokusů jsou VeChain a Kadena.

Jak vypadá nová budoucnost přeživších projektů na platformě Terra?

Než došlo k nečekanému kolapsu, byl ekosystém Terra obklopen inovativními a talentovanými lidmi. Existuje naděje, že tito lidé budou dále pokračovat ve vytváření nových technologií a inovacích pro rozvoj ekosystému.

Během psaní tohoto článku existuje šest projektů v ekosystému Terra a jejich hodnota přesahuje 23 milionů dolarů zamčeného kapitálu (TVL).

Zakladatel Angel Protokolu, Chauncey St. John, řekl: „Přišli jsme o velkou část financí, ale žijeme, abychom mohli bojovat další den, a v příštích několika týdnech obnovíme činnost. Angel Protokol se naučil, jak je důležitá diverzifikace, a přiklonil se k tomu, že jako subjekt s několika sítěmi můžeme vykonat více dobra. Proto spouštíme uzly kompatibilní s IBC i EVM.“

Lido nabídlo své služby držitelům tokenů LUNA, kteří u nich chtějí stakovat a držet tak jejich likviditu. Lido je renomovaný protokol pro staking derivátů s likvidním kapitálem, který je známý svou nadřazeností na blockchainovém trhu.

Po pádu Terry však Lido zpomalilo svůj proces kolem LUNY, po čemž následovalo ukončení procesu pro jeho likvidní staking. V současné době se zdá, že nedošlo k žádnému jinému prohlášení nebo kroku.

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář