Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Nový herní model Free-2-Own

NFT hra s novým Play-2-Earn modelem získala od investorů přes 200 milionů USD a svými zdarma rozdanými NFT si již vydělala přes 600 000 USD na royalties.

Nový herní model Free-2-Own

NFT hra s novým Play-2-Earn modelem získala od investorů přes 200 milionů USD a svými zdarma rozdanými NFT si již vydělala přes 600 000 USD na royalties.

Generální ředitel Binance, známý pod iniciály CZ, nedávno kritizoval vytvoření nového obchodního modelu „Free-2-Own“ v prostoru GameFi a napsal: „Pokud bude na světě všechno zdarma, proč musíme tak tvrdě pracovat?“. Dále dodal, že nové Free-2-Own projekty mohou být pro ty, co vstupují do projektu v rané fázi, vysoce rizikové.

CZ kritizuje herní startup Limit Break za jeho Free-2-Own model. Projekt je zatím oblíbený díky volně dostupné NFT kolekci s názvem DigiDaigaku. Tento startup vybral k 29. srpnu již 200 milionů USD od VC investorů.

V DigiDaigaku přišli s novým Play-2-Earn modelem, kde komunita začíná bez potřeby počátečního vkladu do NFT. V tomto Free-2-Own modelu mizí potřeba výběru počáteční investice, což je běžná investiční praxe. Zmíněná free NFT generují nová herní a kosmetická NFT. Tato strategie má vést k udržení herní základny, na níž se dá vydělávat i jinak než počátečním prodejem NFT, jako je tomu doposud u všech NFT her. Neberte to špatně, herní vývojáři nějak na své práci vydělávat musí a NFT obor je v herním průmyslu stále na začátku experimentální fáze.

Ryan Foo, herní ekonom z VC společnosti Delphi Digital, zdůrazňuje, že z procesu adopce hráčů mizí také prvek NFT mintovací ceny, tudíž je cena o to více tvořena volným trhem. V případě, že si hráč mintuje NFT, se kterým bude poté i hrát, mizí i ROI prvek (Return on Investment / návratnost investice). Alespoň v případě, že byl daný hráč u mintovacího procesu a nepřišel si NFT koupit z druhé ruky.

Ryan Foo dále uvedl, že zmíněný herní startup Limit Break si za NFT účtuje 10% royalties (transakční poplatek na marketplace). Během prvních tří týdnů po vydání bylo zobchodováno přibližně 3 900 ETH, což vedlo k výnosům z royalties v hodnotě přes 600 000 USD.

Free-2-Own má vést údajně k novému a efektivnějšímu finančnímu cyklu herního vývoje, v porovnání s běžným Free-2-Play modelem z Webu 2.0. V tom totiž vývojáři prvně vyvíjí a až poté zjišťují, co hráči dělají a na čem jsou ochotni utrácet. Ve Free-2-Own modelu si vývojáři slibují vývoj společně s pozorností hráčů, kteří pomohou s mnohem více orientovaným vývojem hry.

Ryan Foo se vyjadřuje i k negativním stránkám GameFi oboru. Při pohledu na ekonomiku v NFT hrách zmiňuje, že hodně projektů se bude snažit udržovat ceny svých NFT. Bude se jednat o aktiva, jež při propadu ceny mohou způsobit nervozitu komunity vlastníků. Prý se poměrně hodně lidí z oboru ztrapní v průběhu času, kdy jejich projekty nezvládnou dostát svým slibům. V tomto novém a experimentálním oboru je fakt, že pokud vývojáři vydají určitý počet NFT, tak každým dalším vydáním NFT se hodnota dříve vydaných NFT může rapidně snižovat. Hodně tedy záleží na NFT strategii samotných vývojářů.

V posledních měsících vývojáři NFT her čelili tvrdé kritice od veteránů herního průmyslu za jejich přístup k vydělávání peněz, namísto vývoje her pro zábavu. Například Mojang Studios, tvůrce Minecraftu, uvedlo, že zakáže integraci NFT, protože podle nich spekulace a investiční uvažování u her ničí herní zážitek.

Podle vývojářů z oboru má však blockchain ve hrách své místo. Ať už pro změnu podnikání ve hrách nebo pro vytváření zcela nových typů herních zážitků s novými herními mechanikami.

Názor analytika

„Osobně jsem zastánce názoru, že NFT hry přitáhnou komunitu, jež bude sloužit jako alfa / beta testeři, kteří svým zájmem pomáhají vývojářům.“

Rocket Unit

Rocket Unit

Publikováno: 27.9.2022

zdroj: cointelegraph.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář