Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Open Metaverse Alliance nehodlá dovolit společnosti Meta určovat budoucnost internetu

Open Metaverse Alliance (OMA3) rozšiřuje své řady o společnosti Dapper Labs a The Sandbox a usiluje o interoperabilní Web 3.0 svět.

Open Metaverse Alliance a spory se společností Meta

Open Metaverse Alliance (OMA3) rozšiřuje své řady o společnosti Dapper Labs a The Sandbox a usiluje o interoperabilní Web 3.0 svět.

V krátkosti:

  • Open Metaverse Alliance byla oficiálně spuštěna a otevřela členství tvůrcům Webu 3.0.
  • Sdružení, jehož členem je například Dapper Labs, prosazuje interoperabilní metaverse poháněný blockchainem.

Jestli bude budoucí metaverse otevřený, interoperabilní a primárně postavený na technologii blockchain, to se teprve uvidí. Proto řada tvůrců a firem zabývajících se šifrováním, vytvořila Open Metaverse Alliance (OMA3), aby tvůrcům Webu 3.0 poskytla jednotnou platformu pro vývoj standardů, které pomohou posunout pohlcující internet budoucnosti tímto směrem.

OMA3, poprvé představený v červenci, oficiálně otevřel obchod, jak bylo oznámeno na Web summitu v Lisabonu. Sdružení spustilo členství ve dvou úrovních, sponzor nebo tvůrce, a založilo pracovní skupiny, které začnou vyvíjet standardy mezi metaverse platformami, zkoumat právní ochranu ve Webu 3.0 a další. 

„Sdílíme stejné přesvědčení, že je důležité, aby metaverse zůstal otevřený a stal se skutečně vlastnictvím uživatelů, a že k vytvoření této vize je třeba vyřešit velmi zásadní věci napříč různými platformami a dohodnout se na nich.“

– sdělil Decryptu Batis Samadian, spoluzakladatel Space, platformy zaměřené na metaverse commerci.

OMA3 už čítá řadu prominentních členů, včetně investora do metaverza Animoca Brands, tvůrce blockchainu NBA Top Shot a Flow Dapper Labs a příslušných subjektů stojících za Web 3.0 hrami The Sandbox, Decentraland, Alien Worlds a Upland.

Konsorcium spustilo pracovní skupinu, která má například navrhnout standardy interoperability, které uživatelům umožní přesouvat jejich interaktivní NFT aktiva (například avatary, virtuální pozemky a předměty) mezi různými Web 3.0 metaverse platformami. Bude také zkoumat práva duševního vlastnictví a další právní ochranu napříč decentralizovanými online světy.

Zakládající členové OMA3 sdělili platformě Decrypt, že na asociaci, kterou bude řídit DAO (decentralizovaná autonomní organizace) se pracuje od roku 2021.

Členové OMA3 popsali její současnou podobu jako reakci na Metaverse Standards Forum (MSF). MSF je sdružení, které v červnu oznámila skupina 35 technologických firem, které se také zavázaly k vybudování otevřeného metaverza, do něhož mohou uživatelé přinášet svá aktiva napříč různými budoucími online platformami.

Mezi technologické giganty, kteří založili MSF, patří společnosti Meta, Microsoft, Epic Games a Adobe. Mnoho lidí z oblasti Web 3.0, ale pochybuje, že tyto firmy plánují vybudovat metaverzum vlastněné uživateli, ve kterém by bylo možné volně přenášet prostředky NFT mezi platformami. Žádná z členských společností OMA3 nebyla pozvána k účasti na MSF, uvedl pro Decrypt spoluzakladatel The Sandbox, Sebastien Borget.

„V MSF jsme neviděli zastoupeno nic, co se týká blockchainu, tokenizace a smart kontraktů," vysvětlil Dirk Lueth, spoluzakladatel a jeden z výkonných ředitelů Web 3.0 metaverse realitní hry Upland. "Pracují na jiném technologickém základu.”

Bitva o metaverzum

Napětí ohledně toho, jak má být metaverse budován, není nic nového. Když Facebook před loňským velkým představením a přejmenováním společnosti na Meta signalizoval své ambice v oblasti metaverza, spoluzakladatel společnosti Animoca Brands, Yat Siu, pro Decrypt uvedl, že Facebook a čínská firma Tencent představují pro otevřené metaverzum „hrozbu“.

Spoluzakladatel společnosti Axie Infinity, Jeff Zirlin, v prosinci 2021 po demonstraci metaverza od Mety popsal stav jako „bitvu o budoucnost internetu“. Řekl, že Facebook a další centralizovaní giganti se snaží „koupit duši internetu“ a ovládnout jeho další fázi, kterou mnozí nazývají metaverse.

Metaverse odkazuje na pohlcující verzi internetu, kterou bude možné procházet pomocí 3D avatarů. Mnozí se domnívají, že metaverse bude sloužit k různým aktivitám, ať už jde o společenské setkávání, hraní her, práci nebo nakupování. Zastánci Webu 3.0 si představují otevřené metaverzum, ve kterém bude možné přesouvat oděvy, předměty, umělecká díla a další prvky mezi platformami.

V posledních měsících se společnost Meta přihlásila k podobnému poselství, kterým je otevřené budování a umožnění uživatelům přenášet své avatary a aktiva mezi platformami. Stále však neřekla, jestli bude používat technologii Web 3.0 (kromě toho, že umožní uživatelům sdílet vlastní NFT na Facebooku a Instagramu), a místo toho poukázala na partnerství se společností Microsoft a dalšími společnostmi, které podporují API plug-iny umožňující uživatelům přenášet tato aktiva na podporované platformy.

Otázka, jestli bude metaverse od Mety centralizovaný, o čemž je mnoho lidí přesvědčeno, zůstává nezodpovězena a je stále klíčovým sporným bodem. Fakt, že společnost klade stále větší důraz na otevřené zasílání zpráv v rámci ekosystému, je však v očích členů OMA3 dobrou zprávou. Myslí si, že se to Marku Zuckerbergovi a jeho společnosti podařilo.

„Když se pozorně podíváte na to, jak Facebook/Meta komunikuje v posledním roce, zjistíte, že se příběh vyvíjí,“ řekl Borget v rozhovoru pro Decrypt. "Myslím, že je nějak ovlivňujeme.”

Z Webu 2.0 na Web 3.0

Zatímco někteří tvůrci Webu 3.0 považují Metu za protivníka nebo hrozbu, jak říká Siu ze společnosti Animoca, zakladatelé OMA3 Decryptu sdělili, že doufají ve spolupráci s tímto gigantem sociálních médií na vývoji takového formátu metaverza, do kterého se může zapojit každý.

Popsali, že společnosti, které jsou zvyklé budovat „uzavřené zahrady“ nebo uzavřené ekosystémy, čeká náročný přechod. Saro McKenna, spoluzakladatel Web 3.0 hry Alien Worlds, založené na technologii WAX, poukázal na minulost společnosti Facebook, která vyvíjela široce používané open-source nástroje (například GraphQL), a popsal potenciální cestu, která nás čeká, až se technologičtí giganti vrátí k otevřenému vývoji.

„Doufáme, že se na tuto cestu vydáme společně se společností Meta a všemi ostatními Web 2.0 platformami, které uvažují o tom, jak se skutečně připravit na Web 3.0," řekla. „Účelem OMA3 je spolupracovat se zavedenými firmami a samozřejmě podporovat všechny inovace, které se v oblasti Webu 3.0 dějí. Oba tyto body jsou důležité.”

McKenna se domnívá, že mezi uživateli roste shoda na tom, že otevřené platformy jsou cestou budoucnosti, a že tento impulz může společnost Meta a další firmy postrčit právě tímto směrem. Marja Konttinen, marketingová ředitelka nadace Decentraland Foundation, rovněž upozornila na možný regulační tlak ze strany Evropské unie v souvislosti se skutečně otevřeným metaverzem.

„Pokud už nám EU naslouchá, pak si myslím, že máme její uši. Nyní je pro nás velmi důležité, abychom byli velmi hlasití výrazní a spolupracovali na tomto příběhu, abychom mohli ukázat různé možnosti,“ řekla Konttinen. “Nejsme spoutání naší historií, můžeme také hledět do budoucnosti. Mít při tom přátele velmi pomáhá.“

zdroj: www.tattlenews.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář