Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Co bychom měli vědět o Bored Ape Yacht Club?

Opice, které nadchly mnoho fanoušků NFT a vlastní je profesionální sportovci, hudebníci a jiné celebrity. V roce 2021 tato série doslova explodovala, přičemž za jednotlivé obrázky, které se daly sbírat a používat na sociálních sítích, platili uživatelé až miliony dolarů za kus a objem kolektivního obchodování dosáhl několika miliard dolarů.

Bored Ape Yacht Club

Co to je BAYC?

Opice, které nadchly mnoho fanoušků NFT a vlastní je profesionální sportovci, hudebníci a jiné celebrity. V roce 2021 tato série doslova explodovala, přičemž za jednotlivé obrázky, které se daly sbírat a používat na sociálních sítích, platili uživatelé až miliony dolarů za kus a objem kolektivního obchodování dosáhl několika miliard dolarů.

Co je Bored Ape Yacht Club?

Toto oblíbené NFT přinesla na trh společnost Yuga Labs v celkovém počtu 10 000 profilových obrázků zapsaných na blockchainu Ethereum. Jak už o NFT víme, NFT nebo non-fungible token, funguje jako listina o vlastnictví digitálního předmětu a umožňuje prokázat, že kupující vlastní jedinou verzi tohoto obrázku.

V případě tohoto NFT kupující vlastní ilustraci nezaujatě vypadající opice s náhodně vygenerovanými vlastnostmi a doplňky, přičemž žádné dva obrázky nejsou stejné.

Podle údajů společnosti CryptoSlam vygenerovaly NFT více než 750 milionů USD včetně následných variant a stále více se objevují na Twitteru jako avatar. Koupí tohoto NFT získáte přístup do jakéhosi „klubu“ a členství má své výhody.

V čem jsou výjimečné?

Bored Ape Yacht Club označuje exkluzivní společenství nebo organizaci a pokud se stanete vlastníkem jednoho z avatarů, odemkne vám to členství do tohoto klubu. Aktuální vlastníci díky nim získají přístup například na exkluzivní server Discord, kde se vlastníci včetně celebrit setkávají a diskutují. Opice můžete stále častěji vidět na sociálních sítích, kde vytvořily jakési digitální společenství.

Velkou přidanou hodnotou je i to, že vlastnictví NFT Bored Ape vám umožní získat přístup k dalším sběratelským předmětům NFT, které se obchodují za značné sumy peněz. Společnost Yuga Labs nejprve majitelům Bored Ape nabídla bezplatné NFT pro psy z Kynologického klubu Bored Ape a později vydala bezplatné NFT „mutantní sérum“ , které generovalo obrázek Yacht Club Mutant Ape.

Je to téměř jako platit jednorázový poplatek za průběžný plán předplatného pro NFT a výhody.

Chci Bored Apes vlastnit

NFT od Bored Ape Yach Club můžete koupit za pevně stanovenou částku nebo ve formě aukce na známých trzích jako například OpenSea. Pokud si chcete NFT koupit, budete potřebovat peněženku, která podporuje ethereum, jako například MetaMask, jakož i dostatek ETH na pokrytí kupní ceny a poplatku za transakci „gas“.

Vlastní kryptoměna

Organizace se rozhodla svůj velký vliv na formování trhu s NFT zužitkovat i pro založení vlastní kryptoměny, kterou nazvali ApeCoin. Ta má být v první řadě určena pro použití ve hře Benji Bananas na principu earn-to-play, tedy s možností digitální měnu vydělávat hraním.

Na ní Yuga Labs spolupracují s Animací Brands, dceřinou firmou české herní platformy Gamee. Výhledově pak poslouží jako primární token pro všechny produkty, se kterými tvůrci BAYC přijdou.

Do éteru půjde přesně jedna miliarda těchto mincí a výdělky z nich poslouží k vybudování zcela nového ekosystému, ve kterém se z prodeje bude financovat vývoj her, nový merch nebo pořádání různých akcí.

V plánu je také vytvoření decentralizovaného tržiště pro NFT podle vzoru známého OpenSea.

Graf BAYC

Budoucnost projektu

Bored Ape Yacht Club je v době zveřejnění druhou nejoblíbenější kolekcí profilových obrázků NFT hned za CryptoPunks.

Během boomu tohoto NFT se do projektu připojovalo stále více významných osobností, kteří používali toto NFT jako svůj profilový obrázek na sociálních sítích.

Jako příklad si můžeme uvést trojnásobného šampiona NBA Stephana Curryho, který si v srpnu minulého roku koupil jedno NFT v hodnotě 180 000 USD za ETH a přidal se mezi ostatní sportovce.

Mezi majitele se přidala i známá společnost Arizona Iced Tea, která koupila toto NFT a použila jej v marketingových materiálech. Společnost Yuga Labs však uvedla, že ačkoli značka nápoje může používat obrázek NFT který vlastní, její použití oficiální značky Bored Apes bylo „nevhodné“.

Kromě toho, že společnost Yuga Labs poskytla stávajícím majitelům Bored Ape „mutantní sérum“ k vyražení bezplatné Mutant Ape NFT, vydala také 10 000 nových Mutant Apes, které si mohl kdokoli koupit za 3 ETH. Celá sada se koncem srpna 2021 vyprodala během hodiny a vygenerovala 96 milionů USD.

Kromě této společnosti se do klubu přidala i značka sportovního oblečení Adidas nebo známý hudebník Marshall Mather – Eminem.

Závěr

Pomalu ale jistě se toto NFT rozšiřuje i mimo blockchain a stává se „offchain“ značkou. Integruje se do módu her a jeho hodnota se neustále navyšuje. S určitostí můžeme říci, že tento NFT projekt zná každý fanoušek krypto světa a sehrál velkou roli v popularizaci NFT.

zdroj: decrypt.co, pixabay.com

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář