Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Co je to CBDC a proč mít obavy?

Digitální měny centrálních bank a konec hotovosti. Co to v důsledku může znamenat?

Co je to CBDC a proč mít obavy

Digitální měny centrálních bank a konec hotovosti. Co to v důsledku může znamenat.

Co je CBDC?

Digitální měny centrální bank jsou digitální tokeny, podobné kryptoměnám, vydávané centrálními bankami. Jsou vázány na hodnotu fiat měny dané země.

Mnoho zemí vyvíjí CBDC a některé je dokonce zavedly (především Čína a její digitální Juan). Protože tolik zemí zkoumá způsoby přechodu na digitální měny, je důležité pochopit, co jsou, a co znamenají pro společnost.

Jak chápat smysl CBDC

Pochopení digitálních měn centrální banky (CBDC). Fiat peníze jsou vládou vydávanou měnou, které nejsou kryty fyzickou komoditou, jako je zlato nebo stříbro. Nyní jsou již považovány za formu zákonného platidla, které lze použít k výměně zboží a služeb. Fiat peníze se tradičně vyskytovaly ve formě bankovek a mincí, ale technologie umožnila vládám a finančním institucím doplnit fiat peníze modelem založeným na úvěrech, ve kterém jsou zůstatky a transakce zaznamenávány digitálně.

 

Fyzická měna je stále široce vyměňována a přijímána. V některých rozvinutých zemích však došlo k výraznému poklesu jejího používání a tento trend se během pandemie COVID-19 zrychlil, což centrální banky a propagátoři digitálních peněz používají jako jeden z argumentů ke zrušení fyzických bankovek.

 

Zavedení a vývoj kryptoměny a technologie blockchain vyvolal další zájem o bezhotovostní společnosti a digitální měny. Vlády a centrální banky po celém světě proto zkoumají možnost použití vládou podporovaných digitálních měn. Jestliže budou implementovány, budou mít tyto měny plnou důvěru a podporu vlády, která je vydala, stejně jako nekryté peníze. Nicméně bezhotovostní společnost, která ke směně používá digitální, ničím nekryté prostředky ke směně, má svá úskalí.

Čeho se tedy bát CBDC?

Jednou z obav ohledně počátečních verzí CBDC je to, že budou vysoce centralizované – vybudované, provozované a vydávané centrálními bankami jejich příslušných vlád. Zůstanou vždy centralizované? Nepravděpodobné. Podobně jako jsme viděli, jak se intranet během několika desetiletí vyvinul v internet, CBDC pravděpodobně začnou jako centralizované měny, plně provozované centrálními bankami, ale nakonec by mohly umožnit přijetí decentralizovaných měn, když budou účastníci trhu hledat aktiva nebo síť s nejvyšší úrovní účinnosti. Což znamená, že lidé budou pravděpodobně hledat útočiště v kryptoměnách, které jsou ovšem reakcí právě proti fundamentům nekrytého fiatu, u kterého dochází k ničím omezené emisi nových a nových peněz. Takže srovnávat CBDC a kryptoměny v zásadě nelze, protože principiálně jsou to dva rozdílné systémy.

Nemáte bankovky - nemáte kam utéct

Fiat a fyzické peníze mají svůj smysl. Ovšem ve světě státem řízených digitálních peněz ztrácíte jako lidská bytost naprostou kontrolu nad měnou, tudíž nad svými prostředky. Pakliže máme rychle sumarizovat důsledky, tak základním smyslem CBDC je naprostá kontrola nad všemi transakcemi, (Velký bratr) další zásadní problém, pro svobodnou lidskou bytost je, že lidské úspory jsou naprosto pod kontrolou centrálních bankéřů. Potřebujeme růst? “Natiskneme” další peníze.

CBDC jsou digitální Fiat se všemi jeho neduhy avšak nástrojem ultimátní moci

Centralizované CBDC bude s největší pravděpodobností přesnou kopií současného měnového systému, ale s výkonnou sledovací funkcí, která dokáže sledovat každý jednotlivý utracený dolar. To je „Velký bratr“ v jeho nejmocnějším avataru. Představte si, že diktátoři mají přístup k CBDC a kontrolují výdajové návyky každého jednotlivce. Mohli by vyhladovět celý segment svého národa tím, že by vypnuli přístup k penězům pouhým kliknutím tlačítka. Mohl by to být nejmocnější nástroj absolutní totalitní kontroly v dějinách lidstva.

CBDC a monetární otroctví

Víme co si kupujete, kde si to kupujete, můžeme to zdanit a můžeme vám taky zatrhnout vaše utrácení třeba kvůli tomu, že vaše utrácení překračuje povolenou uhlíkovou stopu. Dalším příkladem taky může být, že díky limitům na spotřebu vám můžeme omezit možnost třeba na to, za kolik můžete natankovat. Toto a spousta dalších věcí lze poměrně snadno sledovat v plně digitalizovaném systému, kde má instituce naprostou kontrolu a data o celé ekonomice – a tedy i snadno regulovat. Co se alternativ v podobě blockchainu a kryptoměn týče, tak pro tento systém se stávají naprostým protikladem a lze očekávat, že snaha omezit nebo zakazovat používání kryptoměn bude obrovská.

Digitální peníze plně pod kontrolou centrálních bank vnímá spousta významných lidí a ekonomů jako velkou hrozbu pro svobodu jednotlivců, potažmo národů s možnostmi, které jsou naprosto bezprecedentní, a proto je potřeba bedlivě sledovat a upozorňovat širokou veřejnost na hrozby, které přináší.

autor: Tomáš Svozil

zdroj: nftevening.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář