Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Vlády, podniky, blockchainové hry: Kdo bude hnacím motorem příštího býčího tažení?

Vzhledem k současné situaci na kryptoburzách, kdy trh kryptoměn stagnuje, vyvstává následující otázka: Co bude hnacím motorem příštího býčího trendu?

Vlády, podniky, blockchainové hry

Vzhledem k současné situaci na kryptoburzách, kdy trh kryptoměn stagnuje, vyvstává následující otázka: Co bude hnacím motorem příštího býčího trendu?

Vlády, podniky, blockchainové hry: Kdo bude hnacím motorem příštího býčího tažení?

Vzhledem k současné situaci na kryptoburzách, kdy trh kryptoměn stagnuje, vyvstává následující otázka: Co bude hnacím motorem příštího býčího trendu?

Kryptotrh, stejně jako jakýkoli jiný trh, probíhá v cyklech. Digitální aktiva jsou známá, ne-li nechvalně proslulá tím, že jsou volatilnější než mnoho jiných typů aktiv. Cena kryptoaktiv tak dodržuje známý vzorec vzestupů a pádů. Jako příklad nám může posloužit čtyřletý cyklus bitcoinu (BTC), do značné míry vyplývající z vnitřních pravidel algoritmu – konkrétně ze snížení odměn těžařů na polovinu. Do hry mohou vstupovat i faktory mimo řetězec, například pravidla pro vykazování daní v USA.

Přestože je trh ovlivňován vnějšími i vnitřními faktory, jedno zůstává stejné. Při býčím tažení vzhůru je vždy dosaženo hodnoty, na které se růst trhu zastavuje. Stejně tak i medvědi nakonec ztratí nad trhem při nízkých cenách kontrolu a ustoupí dalšímu vzestupu.

Trh se zatím stále vzpamatovává z krachu Terry a mnoha dalších tlaků, o které v posledních letech nebyla nouze (pandemie, válka na Ukrajině, ceny ropy a elektřiny…). Pokusy o zotavení trhu jsou zatím křehké a trh se stále nachází v červených číslech, v porovnání s cenami před několika měsíci. Všichni však očekávají nástup býků a převzetí kontroly. Odkud by tedy mohl přijít impuls k růstu?

Národní vlády

Ještě před několika lety se samotná myšlenka, že by bitcoin mohl být v dané zemi zákonným platidlem, zdála být přitažená za vlasy. A přesto se po odvážném rozhodnutí Salvadoru koncem dubna přidala Středoafrická republika (SAR) a udělila bitcoinu a dalším kryptoměnám status zákonného platidla.

Tyto dvě země poskytují zajímavé srovnání. V kryptoprostoru je již všeobecně známo, že převody peněz ze zahraničí tvoří významnou část rozpočtu Salvadoru, a tato skutečnost byla považována za ekonomické zdůvodnění tohoto experimentu. Zatímco zprávy naznačují, že proces je vratký, vláda země nakupuje bitcoin a přijímá strategii „buy the dip“.

V případě Středoafrické republiky nemohla být situace odlišnější. Ekonomika válkou zničeného národa se již delší dobu potýká s problémy. Podle údajů Světové banky má navíc jen asi 10 % obyvatel země přístup k internetu. Jinými slovy, používání kryptoměn bude pravděpodobně omezeno na malou část obyvatelstva. Vzhledem ke geopolitickému a místnímu kontextu tohoto kroku mohou být vyhlídky nejasné.

Přesto se může stát, že se tento příklad rozhodne následovat více rozvíjejících se ekonomik, zejména vzhledem k tomu, že Salvador není jedinou zemí, která se při získávání peněz z rozpočtu hodně spoléhá na jejich převody. Už jen existence precedentu je dost významná na to, aby se vše rozjelo, a pokud se letos do klubu přidá ještě jedna země, kryptotrhy to budou vědět.

Blockchain pro instituce

Zatímco na počátku kryptoměnové vlny byli především soukromí drobní investoři a obchodníci, v posledních letech se do hry zapojují i institucionální investoři. Od špičkových bank a hedgeových fondů, které se pouštějí do kryptooblasti, až po fin-tech giganty, kteří přidávají podporu digitálních aktiv do svých platforem. Institucionální přijetí už není jen nesplnitelný sen – je to realita.

Například JPMorgan experimentuje se svým privátním blockchainem, určeným pro mezibankovní použití. Skupina špičkových poskytovatelů informačních a komunikačních technologií využívá blockchainové řešení ClearX pro služby data-on-demand. To vše dodává technologii pohánějící ekosystém kryptoměn další důvěryhodnost a přispívá tak k dlouhodobé důvěře investorů.

I když hodně blockchainových projektů podnikové úrovně zůstane na soukromých blockchainech, rostoucí důvěra investorů v tuto technologii pravděpodobně dále normalizuje kryptoměny v očích veřejnosti a přitáhne více očí k veřejnému blockchainovému prostoru. Takové projekty navíc vyplňují celou tržní mezeru a přináší řešení, která pomohou firmám budovat jejich soukromé blockchainy. Další mezerou může být přemostění těchto soukromých řetězců s veřejným prostorem. Kryptoměny jsou koneckonců především o konektivitě a inkluzi.

Správci aktiv

První burzovně obchodovaný fond (ETF) vázaný na bitcoin v USA odstartoval koncem roku 2021. Množství zájmu, které vzbudil u investorů, je dalším důkazem toho, jak velký apetit má trh po kryptoexpozici. Dospěli jsme do bodu, kdy někteří finanční poradci doporučují, aby měl každý, bez ohledu na svůj věk a preference rizik, alespoň nějakou zkušenost s kryptoměnami.

Díky takové změně nálady se bude stále více správců aktiv zabývat kryptooblastí, ať už na žádost klienta, nebo z vlastního popudu. Ze stejného důvodu se do řad kryptoinvestorů bude přidávat stále více osob s vysokými příjmy, což přinese do blockchainové ekonomiky větší hodnotu.

Při vší úctě k ETF a dalším tradičním aktivům, vám každý kryptoměnově znalý uživatel řekne, že skutečné krypto je lepší než tradiční aktivum, napodobující jeho pohyby. Důvodem je to, že krypto je mnohem dynamičtější. Prostředky ve vašem ETF budou sedět pouze u vašeho brokera. U skutečných kryptoměn naopak můžete stakovat, využívat výnosové farmy, nebo další DeFi služby pro větší pasivní příjem. Krypto je navíc výnosnější jako třída aktiv, která může pro svého majitele pracovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, prostřednictvím vždy dostupných platforem, jejichž spravování zabere jen několik kliknutí.

Hry a hráči

Blockchainové hry nejsou zrovna novinkou, což může potvrdit každý, kdo si pamatuje na šílenství kolem CryptoKitties. Když se hra Axie Infinity začala dostávat na titulní stránky novin, protože začínala stoupat v oblibě převážně u Filipínců, hledajících výdělek uprostřed pandemie, průmysl blockchain her hrdě vystoupil do světel reflektorů.

Vzhledem k potížím, kterým Axie Infinity nyní čelí, je těžké se neptat, zda tato hrdost nebyla zbytečná. Hra měla dlouho problém s inflací, protože její základní obchodní model začal ustupovat. K tomuto problému se přidal i nedávný kybernetický útok, jeden z nejhorších, který byl v oblasti DeFi zaznamenán.

Bolesti společnosti Axie Infinity by mohly být jen dalším případem, kdy si vznikající odvětví hledá své vlastní osvědčené postupy. Celá řada nových projektů se nyní chystá posunout tento prostor dál a usiluje o to, aby byl po vizuální a herní stránce vyladěn na úrovni AAA. Jakmile na trh vstoupí tyto nové společnosti, pravděpodobně uvidíme, že se kryptoměnám začne věnovat více hráčů.

Videoherní průmysl je ve světě zábavy nespornou velmocí, a kamkoli se vydá, budou ho následovat i jeho stoupenci. Od e-sportu po reklamy ve hrách – tradiční herní průmysl již dal vzniknout celé řadě trhů a všechny tyto trhy vytvářejí nové případy využití, nové publikum a nové obchodní příležitosti.

zdroj: cointelegraph.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář