Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

EU chce kontrolovat vaše peníze a už se to ani nesnaží skrývat. Nová zpráva o CBDC

Evropská centrální banka nedávno opět potvrdila svůj plán na zavedení digitálního eura, tzv. CBDC (z ang. Central Bank Digital Currency). V nejnovější zprávě považuje implementaci digitální měny jako „jediné řešení“ na zachování současného měnového systému.

EU chce kontrolovat vaše peníze

Evropská centrální banka nedávno opět potvrdila svůj plán na zavedení digitálního eura, tzv. CBDC (z ang. Central Bank Digital Currency). V nejnovější zprávě považuje implementaci digitální měny jako „jediné řešení“ na zachování současného měnového systému.

EU a digitální euro

S rostoucí oblibou kryptoměn mezi běžnými lidmi roste i obava vlád z nedostatečné regulace tohoto sektoru a deficitu kontroly nad penězi svých občanů. To, že jde především o kontrolu, dokazuje příklad totalitní Číny, která razantně zakázala jakékoliv obchodovaní s kryptoměnami a zavedla digitální juan, který jim umožňuje sledovat pohyb všech transakcí, které vykonávají jejich občané.

Není to nic překvapivého pro autoritářský režim, který běžně eviduje své občany, avšak zprávy z demokratických zemí včetně států EU o přání zavést CBDC vyvolávají otázku, o co vlastně jde. Většina obyvatelů západního světa stále nepoužívá kryptoměny a i ti, kteří do těchto aktiv investují, nerozumějí vždy této technologií. Proto je pochopitelné, že drtivá většina lidí neví, co představuje digitální euro pro občany EU.

Postupná měnová totalita

Nejnovější zpráva Evropské centrální banky překvapila výrokem, že digitální euro je jakousi jedinou spásou pro kolabující ekonomiky Unie. ECB argumentuje technologickou revolucí, která překonává ideu hotovosti. Ta se podle zprávy ECB „nehodí pro digitální věk“. Tento argument je značně kontroverzní, protože hotovost doteď představovala jakýsi nepsaný symbol občanské autonomie a svobody, na kterou doteď stát, jako mocenská entita, nesáhla.

Pro někoho to může působit naivně až konspiračně, každopádně za poslední roky je vůči hotovosti vedená tichá válka, která má ve výsledku vést k její úplné likvidaci. Důkazem toho jsou rostoucí omezení při placení a držení hotovosti. Argument boje proti praní špinavých peněz vždy legitimizuje nějaké nové omezení, přičemž automaticky podezřívá občany z nekalé činnosti a už dopředu je omezením hotovosti sankcionuje. Pokud například chcete do EU nebo z EU převézt hotovost ve výši 10 000 EUR nebo více, musíte podle nařízení 2018/1672 tuto částku nahlásit celnímu úřadu.

Digitální euro bude časem povinné

Mezi odborníky na blockchainovou technologii a analytiky, kteří se zabývají problematikou digitálních měn, panují značné obavy ze směru, kterým se vlády v souvislosti s CBDC ubírají. Zatímco myšlenka kryptoměn měla vést k decentralizaci a jakési neomoderní renesanci soukromých peněz, reakce vlád jdou přesně opačným směrem. ECB v dokumentu argumentuje tím, že občané používající kryptoměny se při jejich používání tak jako tak stále častěji vzdávají soukromí, a proto by v případě digitálního eura neměla být otázka soukromí takovým problémem, laicky řečeno.

Uživatelé se však svobodně rozhodli, že tak učiní se všemi důsledky, zatímco digitální euro, má-li splnit utopický sen o záchraně nefunkčního měnového systému, by muselo být lidem centrálně vnuceno. A o svobodě zde není ani zmínka. Jinak by ECB nehovořila o digitálním euru jako o „svatém grálu“ měnového systému. Je pravděpodobné, že zpočátku bude CBDC prezentován jako dobrovolný, ale postupem času jej pod vlivem cílené propagandy a slibovaných výhod bude přijímat stále více lidí.

zdroj: kryptomagazin.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář