Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Jak blockchain pomáhá v boji proti rakovině?

Rakovina je celosvětově závažným problémem. Jen ve Spojených státech amerických bylo v roce 2021 diagnostikováno přibližně 1,9 milionu nových případů rakoviny. Očekává se, že toto číslo se časem dramaticky zvýší. Existuje několik překážek při hledání léku na tuto nemoc. Nejdůležitější z nich jsou problémy s údaji, potíže s rychlým hodnocením účinnosti nových léčebných postupů a financování potřebné k zaplacení výzkumu a léčby. Technologie blockchain poskytuje příležitosti k překonání těchto problémů.

Jak blockchain pomáhá v boji proti rakovině?

Rakovina je celosvětově závažným problémem. Jen ve Spojených státech amerických bylo v roce 2021 diagnostikováno přibližně 1,9 milionu nových případů rakoviny. Očekává se, že toto číslo se časem dramaticky zvýší. Existuje několik překážek při hledání léku na tuto nemoc. Nejdůležitější z nich jsou problémy s údaji, potíže s rychlým hodnocením účinnosti nových léčebných postupů a financování potřebné k zaplacení výzkumu a léčby. Technologie blockchain poskytuje příležitosti k překonání těchto problémů.

Při zkoumání jakékoli nové technologie je důležité zvážit, jak by mohla změnit svět. V tomto článku se podíváme na to, jak může blockchain pomoci přivést lidstvo do světa bez rakoviny.

Blockchain jako medicínský datový sklad

Způsob, jak vyléčit rakovinu a mnohé další nemoci, je získat co nejvíce údajů o nemoci a vyhodnotit její možnost léčby. Na tomto místě stojí za zmínku, že blockchainová řešení se již využívají v oblasti medicínských dat a další řešení jsou v různých stádiích testování a implementace.

Zvláštní užitečnost technologie blockchain pro údaje o rakovině spočívá ve schopnosti pacientů dobrovolně sdílet své lékařské záznamy k použití ve výzkumu. Tyto údaje budou muset být anonymizovány a samozřejmě, pravděpodobně budou existovat regulační překážky. Shromažďování lékařských údajů od potenciálně milionů pacientů na celém světě však umožní lékařům a vědcům získat bezprecedentní úroveň informací o nemoci, kterou chtějí léčit. Pro pacienty to může být skvělá příležitost přispět k rozvoji medicíny, pomoci sobě i jiným a dokonce si potenciálně vydělat.

Sdílení znalostí znamená efektivnější léčbu

Informace o léčbě rakoviny a jejích výsledcích jsou nezbytné k nalezení léku. Od klinických studií až po rozdíly v léčbě jsou klíčové informace. V tomto směru může pomoci technologie blockchain, která povzbudí pacienty, aby sdíleli své zkušenosti s léčbou a lékaři tím pádem spolupracovali bez hranic.

Americká společnost OncoPower využívá systém založený na blockchainu k hodnocení reakce lidských organismů k léčbě rakoviny. Projekt, který povzbuzuje pacienty a lékaře, aby poskytovali informace pomocí mince Onco, umožňuje onkologům přístup k „deidentifikovaným podrobnostem, jako jsou komorbidita, specifický typ rakoviny, typy léčby a léky používané v terapii“.

Slib OncoPower je anonymizovat lékařské údaje, umístit je na blockchain a sdílet je s lékařskou komunitou. To povzbuzuje zdravotnické pracovníky a výzkumníky, aby spolupracovali a sdíleli poznatky, čímž se zvyšuje viditelnost různých typů léčby a vede to k rychlejšímu opakování, pokud jde o experimentální terapie.

Další zajímavý přístup k léčbě vyvinula německá společnost Hypertrust Patient Data Care. Jejich činnost je zaměřena na využití neměnných a ověřitelných aspektů blockchainu. Díky nim může být dodavatelský řetězec vysoce citlivých imunoterapeutických terapií maximálně spolehlivý. Hypertrust sleduje léky od výrobce k pacientovi a využívá transparentnosti blockchainu ke zlepšení šancí pacientů na vyléčení.

Blockchain Ethereum v globálním boji proti rakovině

V dubnu byl v Nature Medicine publikován výzkumný dokument s názvem Swarm Learning pro decentralizovanou AI v histopatologii rakoviny. Ve zmíněném textu, který napsalo 27 různých autorů, se dočteme, že tým začal používat síť Ethereum pro své experimenty s rakovinou.

Podle článku může AI pomoci předpovědět výskyt rakovinových buněk u pacientů. Je to možné extrahováním informací o tvaru a velikosti buněk, které nejsou viditelné pro lidské oko. Velká data potřebná pro provoz takových systémů AI však čelí „praktickým, etickým a právním překážkám“. Problémy vznikají zejména tehdy, jsou-li tyto údaje sdíleny mezi zeměmi.

Jedním ze způsobů, jak vyřešit tento problém, je použít federativní učení (FL). Nevyžaduje, aby výzkumníci sdíleli svá data, pouze lokálně trénované parametry modelů AI. Problémem je, že takové systémy spoléhají na centralizovaného koordinátora. Spojuje všechny parametry modelu a poté má plnou kontrolu nad výzkumným projektem a jeho komerčním využitím.

Autoři studie poukázali na rostoucí využívání Swarm Learning (SL), systému, který využívá technologii blockchain. Díky ní je možné vyhnout se přesunu moci na centralizovaný subjekt. Jinými slovy, SL umožňuje výzkumným týmům sdílet parametry modelů AI a zároveň udržovat všechny spolupracovníky na stejné úrovni. Použití takové technologie usnadňuje spolupráci mezi více stranami. To zase dodává modelům AI více dat, díky čemuž jsou výkonnější.

Používání inteligentních smluv

Výzkumný tým použil inteligentní smlouvy Ethereum k tomu, aby tři samostatné počítače synchronizovaly parametry svých modelů AI v konkrétních časech. Výsledkem bylo, že všichni tři partneři aktualizovali modely AI současně, bez pomoci koordinátora manuálního slučování parametrů modelu.

„V této konfiguraci blockchain uchovává globální informace o stavu modelu,“  bylo napsáno v článku. Zjistilo se také, že systémy AI zrozené z nového nastavení překonaly lokálně trénované modely AI. Jak vysvětlil AriGoldNFT ve shrnutí doporučeného článku na Twitteru: „Nemocnice v New Yorku může komunikovat s nemocnicí v Los Angeles prostřednictvím uzlů“.

Toto je důležitá zpráva pro odvětví kryptoměn, a zejména platformy inteligentních smluv. Doposud se blockchainy ukázaly jako mimořádně užitečné především v oblasti financí. Nepřijetí této technologie v jiných sektorech negativně ovlivňuje schopnost hlavního proudu pochopit a ocenit ji. Tvůrce Etherea, Vitalik Buterin, v srpnu uvedl, že kryptoměny se „musí proměnit v něco užitečného“ v příštích deseti letech. Těžko bychom našli hodnotnější případ použití než v oblasti medicíny.

Pohled do budoucnosti

Technologie blockchain je stále v raném stádiu vývoje. Možná je příliš brzy předpovědět, jak přesně by tato technologie mohla změnit náš svět. Avšak vznik medicínských aplikací je velmi povzbudivý. Rakovina se dlouhá léta vyhýbala léčbě a objevení nových způsobů pro vědce a lékaře, jak se učit, spolupracovat a experimentovat, může být právě to, co lékařská komunita potřebuje.

Jednou z věcí, které technologie blockchain dělá neuvěřitelně dobře, je poskytování decentralizovaného řízení a transparentnosti. V případě financování výzkumu rakoviny by se použití blockchainu mohlo ukázat jako nezbytné k zajištění toho, aby prostředky směřovaly tam, kde budou nejužitečnější. Schopnost dárců přispívat k výzkumu rakoviny hmatatelnými a sledovatelnými způsoby pravděpodobně zvýší dárcovství a posílí zapojení vědecké komunity. Jejich zapojení do správy fondů může zase působit jako katalyzátor na podporu efektivního, transparentního a společného výzkumného úsilí.

zdroj: oKrypte.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář