Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

10 morálních důvodů proč vlastnit bitcoin

Přestože to tak dnes nevypadá, historicky je bitcoin pro mnohé investory synonymem vysokých výnosů.

10 morálních důvodů proč vlastnit bitcoin

Přestože to tak dnes nevypadá, historicky je bitcoin pro mnohé investory synonymem vysokých výnosů.

I když zisky vždy potěší, bitcoin má v sobě mnohem víc než jen možnost rychlého zbohatnutí. Prvotním cílem jeho tvůrce Satoshiho Nakamota bylo vytvořit technologii se dvěma záměry.

Tím prvním a primárním bylo vytvořit uchovatele hodnoty, který dokáže udržet hodnotu majetku století. A to bez zprostředkovatele. Jinými slovy, něco jako digitální zlato, které lze převádět po celé planetě a v budoucnosti i na jiné planety rychlostí světla.

Druhým záměrem bylo vytvořit decentralizovanou monetární síť, která umožní provádět platby a transakce v miliardách eur na denní bázi. Takzvanou digitální hotovost nebo platební prostředek, který funguje bez bank a státu.

Zatímco bitcoin je zkrátka odlukou peněz od státu, představuje také unikátní kombinaci dalších vlastností. Podívejme se na deset nejvýznamnějších.

Decentralizace je pravděpodobně nejdůležitější vlastností bitcoinu. Globální finanční systém dnes funguje podobně jako socialistická ekonomika. Je centrálně řízen monopolem centrálních bank a jiných privilegovaných institucí, které se na tom systému obohacují na úkor všech ostatních. Jinak řečeno, moc je soustředěna do rukou úzké skupiny lidí. A jak varoval Albert Einstein: „Slepá víra v autoritu je největším nepřítelem pravdy“.

Bitcoin je naopak decentralizovaná síť tisíců uzlů a těžařů, s předvídatelnou a nezměnitelnou monetární politikou. V případě bitcoinu není zapotřebí žádný zprostředkovatel ani povolení politiků či úředníků. Jinak řečeno, vaše peníze jsou skutečně vaše, žádná banka nebo stát vám je nedokáže vzít nebo zablokovat.

Nezabavitelný

Ať už držíte hotovost, nemovitosti, dluhopisy, důchodové spoření nebo dokonce zlato, zdaněním nebo konfiskací můžete přijít o všechno. Stát může zmrazit váš bankovní účet, zabavit váš majetek a stejně tak zkonfiskovat vaše zlato. Nezmůže však udělat nic s bitcoinem. Poprvé v historii mohou obyvatelé ochránit svůj soukromý majetek. Ve většině zemí je bitcoin jedinou možností jak se bránit vůči chudobě nebo konfiskaci. Lidé v Nigérii, Turecku, Venezuele, Rusku nebo na Ukrajině to už pochopili. Je to nejbezpečnější aktivum jaké kdy bylo vynalezeno a vlastnická práva nebyla nikdy lépe chráněna.

21 milionů. Ani o jeden více

Nabídka bitcoinů je omezená. 21 milionů BTC je údaj, který činí bitcoin neocenitelným aktivem. Jinak řečeno, jeho nabídka je omezená, a proto má obrovský potenciál růstu. Dnes se vytěží 900 BTC, stejně tak i zítra. V roce 2024 to po dalším halvingu klesne na 450 jako zhruba každé čtyři roky. Nikdo s tím nemůže nic udělat. Zatímco fiat měny mohou centrální bankéři vytisknout podle vůle politiků, tempo uvolňování bitcoinů v oběhu je předem dáno bitcoinovým protokolem a nikdo s tím nemůže nic udělat.

Bitcoin uznán jako komodita

Bitcoin je největší, nejdéle fungující digitální síť s nejbezpečnější sítí. Avšak kromě toho je to také jediné krypto aktivum klasifikované jako komodita. Netvrdí to přitom žádný influencer, ale přímo regulátoři. Například předseda americké Komise pro cenné papíry a burzy Gary Gensler to nedávno potvrdil. Se stejným prohlášením přišel i předseda Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Rostin Behnam a jiné instituce včetně amerického Fedu nebo Evropské centrální banky. To samé však neplatí pro 20 tisíc crypto tokenů založených na síti proof-of-stake. Jak řekl Michael Saylor: „K tomu, aby bylo něco komoditou, nemůže existovat emitent a nemůže činit rozhodnutí“.

Zdokonalené zlato

Umí někdo říct, kolik zlata je na světě po pěti tisících let těžby? Ne. V bitcoinu můžete prokázat přesnou zásobu. Nikdy nebude existovat více než 21 milionů bitcoinů. Rovněž není reálné distribuovat zlato 8 miliardám lidí na této planetě rychlostí světla, bez třetí strany. Ale s bitcoinem to možné je. Ve zkratce, bitcoin odstranil všechny nedostatky zlata a zdokonalil jej pro digitální věk.

Nejvyšší míra adopce v historii

Internet rostl od roku 1990 do roku 2000 tempem 63 % ročně. V roce 1997 bylo 140 milionů uživatelů internetu a odvětví rostlo každý rok o 63 %. Bitcoin má nyní zhruba stejný počet uživatelů jako internet v roce 1997, avšak ročně roste o 113 %, což je dvojnásobek tempa růstu internetu. Při tomto trendu bude mít bitcoin do roku 2024 miliardu uživatelů.

Pojistka vůči kolapsu systému

Jak nás učí historie, všechny pokusy o využití fiat měn selhaly. Vždy, když politici a centrální banky začnou tisknout nadměrné množství peněz, nastane finanční kolaps. To přesně se děje v současnosti s americkým dolarem, eurem, čínským jüanem a ostatními světovými měnami. Všechny se prudce devalvují a mohou za to centrální banky. V konečném důsledku se všechny papírové peníze vrátí ke své vnitřní hodnotě: nule.

Pojistka vůči inflaci

Peněžní zásoba se za poslední dva roky zvýšila o 40 procent. Jen v USA a EU se vytisklo 13 bilionů dolarů. Od vyhlášení nového kvantitativního uvolňování v březnu 2020 bitcoin prudce vzrostl v očekávání inflace. Jinak řečeno, investoři se vůči inflaci zajišťují nákupem bitcoinu. Fiat měny jsou podle definice inflační a žádná ekonomika nemůže udržet tisk peněz bez prudké devalvace. Jedinou skutečnou ochranou proti inflaci je bitcoin.

Nová globální rezervní měna

Petro dolarový systém je v koncích a globální lídři se zoufale snaží najít novou globální měnu, která by byla neutrální, decentralizovaná, nemanipulovatelná a neměnná. Země seskupení BRICS si to už uvědomily a směřují k samostatnému finančnímu systému. Digitální jüan je však ještě horší než dolar a zlato je prastará relikvie. Svět nutně potřebujeme neutrální měnu a bitcoin je v současnosti jediným nezávislým alternativním finančním systémem.

Naděje pro odsouzené mileniály

O mileniálech obvykle uvažujeme jako o privilegované generaci, opak je však pravdou. Zamyslete se nad tím. Ve většině zemí jejich rodiče zdědili ekonomiku s historicky nízkými cenami akcií, dluhopisů a nemovitostí. Mileniálové začínají z opačného konce. Dostaly do vínku rekordně vysoké ceny téměř všech aktiv, nejvyšší inflaci za 30 let a recesi.

Pokud by neměly bitcoin, byla by to téměř generační zrada. Bitcoin je pro mileniály podobná příležitost, jako byl internet v 90. letech.

Bitcoin je však více než vše výše uvedené

Bitcoin je filozofií. Je to tichá vzpoura proti velkému bratrovi, cenzorům a totalitním režimům.

S bitcoiny nemusíte jít do ulic. Stačí, aby dostatečné množství lidí přestalo používat státní papírové peníze a dosáhli bychom finanční svobody, transparentního a spravedlivého ekonomického systému bez inflace, stagflace a záchranných balíků pro banky.

Jinými slovy, napravíme-li peníze, napravíme svět.

zdroj: oKrypte.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář