Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Australská centrální banka zkoumá možnosti digitálních měn

S rostoucí popularitou kryptoměn vyhledává Australská Rezervní Banka (RBA) digitální měnu centrální banky.

Australská centrální banka zkoumá digitálních měny

S rostoucí popularitou kryptoměn vyhledává Australská Rezervní Banka (RBA) digitální měnu centrální banky.

Australská rezervní banka oznámila, že již rok provádí výzkum ve spolupráci s výzkumným centrem Digital Finance Cooperative Research Center. Výzkum se zabývá zkoumáním případů použití digitální měny centrální banky (CBDC).

Pojďme se ponořit do výzkumu a podívat se na plány RBA pro Australany.

Obsah

Co je CBDC a čím se liší od kryptoměn?

Již před zavedením kryptoměn nás obklopily digitální transakce a kreditní karty. Později, s nástupem chytrých telefonů, ztratily bankovky svou přitažlivost a možnosti použití, stejně jako používání bankomatů. Podle RBA se za posledních 10 let snížilo používání bankomatů přibližně o třetinu.

Nyní RBA a její obdoby po celém světě hledají digitální formy peněz, které by mohly samy emitovat. Cílem výzkumu je pochopit, jak mohou komerční banky využívat CBDC, a také prozkoumat případy využití na velkoobchodním trhu a v maloobchodě se zaměřením na to, jak z něj může mít v budoucnu prospěch veřejnost.

Charakteristickým rysem kryptoměn je jejich decentralizovaná povaha. Kryptoměny nejsou regulovány vládami a transakce s nimi jsou na rozdíl od měn FIAT zabezpečeny pomocí klíčů. Bitcoin a ethereum lze považovat za dvě nejvýznamější měny tohoto typu.

Stablecoiny, které kopírují fiat měny, byly vytvořeny za účelem regulace volatility cen v kryptoměnách a zdály se být skvělým nápadem. Hodnota těchto stabilních mincí byla fixována na hodnotu fiat měn, jako je USD, a doslova jste mohli držet své USD, aniž byste potřebovali banku. Ale nedávno jsme všichni zažili nestálost kryptografických trhů selháním TerraUSD. Dobrou zprávou je, že CBDC mohou být řešením.

Michael Bacina, specialista na finanční technologie a partner společnosti Piper Alderman, říká, že zapojení centrální banky a digitální měny, která je touto institucí zřízena, přinese jistotu v regulaci digitálních aktiv a že mají důvěru v peníze, které dnes vydávají.

Jaký je plán RBA a proč se tolik zajímá o CBDC?

Většinou jen pro zkoumání a „sondování terénu“. Michele Bullock, zástupkyně guvernéra RBA, říká, že není jisté, zda je to nevyhnutelné, ale je dobré pochopit principy digitálních měn a způsob, jakým by mohly být navrženy, a zároveň se zaměřit na stanovení standardu ochrany osobních údajů, který by mohla veřejnost přijmout.

Nesoustředí se pouze na technologii, ale také na praktickou stránku věci.

Dodává, že neexistuje žádné platné a výsledné rozhodnutí o limitní výši tokenů, kterou lze v CBDC použít, ani o tom, který institut bude CBDC vydávat.

 

Je o to skutečně zájem?

Podle zprávy o chování investorů od Australian Securities and Investments Commission, trh s digitálními měnami rychle roste.

Vyplývá z něj, že mezi 1 053 investory, kteří se do průzkumu zapojili, se jejich investice do kryptoměn vyrovnaly investicím do bydlení a investice do kryptoměn byly na druhém místě s podílem 44 % po australských akciích, které byly nejčastějším aktivem, jež drželi, s podílem 73 %.

Jaký je názor výzkumného pracovníka?

Generální ředitel výzkumného centra Digital Finance Cooperative, Andreas Furche, říká, že ačkoli RBA projevila zájem o digitální měny, stále se nejedná o konečné rozhodnutí.

Mezi registrovanými stranami proběhne zkušební fáze žádosti a bude se sledovat její výsledek.

Dodává také, že lidé, kteří tento základ budují, nemusí být nutně odborníky na budování tohoto druhu základů, takže není správné hodnotit nebo mít nějaké představy na základě toho, co si myslí, ale spíše pozorovat výsledek. Dodává, že se jedná o dobrou příležitost, jak reagovat na zájem lidí o stablecoiny, a také o příležitost, jak zmírnit volatilitu těchto měn. Přestože je o stablecoiny velký zájem, nejsou zcela bezpečné. CBDC však budou založeny na národní měně, což je učiní definitivnějšími.

Jaký je názor hráčů na trhu?

Chloe Whiteová je nezávislá konzultantka a byla zástupkyní ministerstva financí v Radě finančních regulátorů, který zkoumá kryptoměny. Říká, že vlády vydávající či nevydávající CBDC nebudou mít na blockchain a na ně napojené ekosystémy, žádný vliv.

„To, co zažíváme na kryptoměnových trzích, se nijak neliší od toho, co pozorujeme v tradičním systému v tom smyslu, že se provádějí transakce a u toho vznikají vedlejší produkty.”

Kromě toho může být z důvodů národní bezpečnosti nutné mít CBDC, aby se nepřišlo o rozvíjející se technologie a způsob, jakým se podnikání utváří, a to zcela odlišnými a novými cesty.

Jako příklad uvádí Čínu, která je odhodlaná tento nový systém zavést a účinně využívat ve své ekonomice, aby získala moc.

„Svět finančních technologií (fintech) se od počátku internetu vyvíjí a přizpůsobuje velmi rychlým tempem. Podívejme se například na invazi Netflixu a pokrok Amazonu, které díky internetu získaly velkou moc a dominanci. To jsme v době jejich prvního uvedení na trh nemohli ani tušit, že se tak stane.”

autor: Lara

zdroj: www.theguardian.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář