Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Jak bude vypadat otázka práv NFT po The Merge?

Síť Ethereum uskutečnila roky plánované The Merge a přešla na model vydávání kryptoměn Proof-of-Stake. Jak už to v době průlomových změn bývá, existuje skupina lidí, která byla proti. Mluvíme především o těžařích, kteří v rámci Proof of Work hodlají nadále podporovat starou verzi ETH, čímž vytvářejí nový fork tohoto blockchainu. Zde nastává otázka, jak rozpoznat licence nezaměnitelných tokenů. Získá vlastník tohoto typu aktiv vlastnictví každé sítě nebo pouze jedné?

Jak bude vypadat otázka práv NFT po The Merge?

Dnešek je historickým momentem pro celý sektor kryptoměn blockchainu. Síť Ethereum uskutečnila roky plánované The Merge a přešlo na model vydávání kryptoměn Proof-of-Stake. Jak už to v době průlomových změn bývá, existuje skupina lidí, která byla proti. Mluvíme především o těžařích, kteří v rámci Proof of Work hodlají nadále podporovat starou verzi ETH, čímž vytvářejí nový fork tohoto blockchainu. Zde nastává otázka, jak rozpoznat licence nezaměnitelných tokenů. Získá vlastník tohoto typu aktiv vlastnictví každé sítě nebo pouze jedné?

The Merge a vlastnictví NFT

Výše uvedená otázka je velmi důležitá, protože transakce NFT jsou jednou z dominantních

funkcí blockchainu Ethereum a částky, které jsou v nich zahrnuty, jsou velmi vysoké. Například minimální hodnota tokenů Bored Ape Yacht Club je vyšší než 100 000 dolarů. Vzhledem k tomu, že některé nezaměnitelné tokeny mají i komerční sublicenční práva, vyvstává otázka, které NFT má ještě toto právo?

Jak se můžeme dočíst ve zprávě, kterou vypracovala advokátní kancelář DLA Piper, hloubání do vlastnického práva je důležitou záležitostí.

Provedený výzkum rozlišil pět typů licencí, pokud jde o fork Ethereum. Některé nezaměnitelné tokeny mají licenci, která je uznávána v obou řetězcích, takže počet sběratelských předmětů se může zdvojnásobit. Jiní si vyhrazují právo určit, která verze po forku je platná pro dané NFT, což je případ nové licence CryptoPunks NFT od Yuga Labs. Třetí možností je v tomto případě vyhradit si právo aktualizovat NFT smart kontrakty v případě forku. Tuto možnost využila například oblíbená kolekce ArtBlocks.

RTKFT ve vlastnictví společnosti Nike nabízí kolekci Clone X NFT Collection, která obsahuje také Ethereum. Licenční smlouva neříká nic o žádných forcích. Existuje však klauzule, která dává právo vybrat si, který fork je platný pro NFT. Píše se v ní, že „možná vyhlásí jakákoli další omezení, o kterých může RTFKT v budoucnu informovat.“ Čtvrtou možností je tedy zachovat si značnou míru celkové kontroly.

Pátá varianta vůbec nepředpokládá fork v případech NFT. Metaverse Decentraland i The Sandbox používají řetězec polygon, takže The Merge na ně nemá žádný vliv. Teoreticky by však Polygon mohl být v budoucnu rozdvojen, i když kritici tvrdí, že to není možné, protože není příliš decentralizovaný. Decentraland však pouze oznamuje forky jako disclaimer a The Sandbox ve své licenci nezahrnuje výraz „fork“, který je jinak poměrně omezující.

I když mnohé NFT datové licence neobsahují informace o forcích, předpokládá se, že většina společností tak začne v budoucnu činit.

zdroj: oKrypte.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář