Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Taliban propustil zatčené držitele kryptoměn

Kryptoměny zůstávají v Afghánistánu zakázané.

Taliban propustil zatčené držitele kryptoměn

Kryptoměny zůstávají v Afghánistánu zakázané.

Kryptoobchodníci, kteří byli zatčeni a zadržováni Talibanem, byli téměř po týdnu propuštěni. Taliban ale zakázal digitální aktiva v celé zemi, jako důvod uvedl podvody a falšování.

16 místních kryptografických burz v Herátu bylo napadeno Talibanem 14. srpna 2022. Obchodníci byli zatčeni a donuceni zavřít své podniky.

“Přestože byli obchodníci nakonec propuštěni, bylo jim zakázáno provádět veškeré operace spojené s kryptoměnami”, uvedl generální ředitel jedné z místních burz, který si z bezpečnostních důvodů přál zůstat v anonymitě. Generální ředitel poté uvedl, že ani před zákazem obchodu, ani před zatčením prodejců nedostali žádné varování. Nejprve byli zadrženi a až poté jim bylo sděleno, že nemohou ve své činnosti pokračovat.

Nicméně podle některých místních zpráv byl zákaz Talibanem vyhlášen už před třemi měsíci.

Podle prohlášení Sayeda Shaha Saadata, vedoucího herátské policejní jednotky pro boj s trestnou činností, Da Afghanistan Bank požádala o opatření proti kryptografickým podnikům, protože docházelo k podvodům a scamům. Po této žádosti se Taliban rozhodl jednat a burzy uzavřít.

Dle některých zpráv prý jednotky Talibanu zabavily kryptoměny zatčených obchodníků. Generální ředitel, který si přál zůstat v anonymitě, to však popřel.

V Herátu, třetí největší afghánské provincii, se údajně nacházejí čtyři ze šesti renomovaných afghánských kryptoburz.

Ačkoli byl zákaz vyhlášen na celostátní úrovni, podle zaměstnance kábulské krypto burzy v současné době fungují místní krypto burzy i v jiných provinciích Afghánistánu.

Pro většinu majitelů krypto směnáren však nebyly kroky Talibánu překvapením. Očekávali, že Taliban bude považovat krypto aktiva za haram (neslučitelná s právem šaría). Už v říjnu loňského roku se proto pokusili přejít do utajení, uvedl Sayed, generální ředitel a zakladatel kryptografické burzy v Kábulu.

Dodal také, že někteří učenci považují krypto za halal, Taliban jejich komentáře ale stále odmítá přijmout.

Podle islámského práva šaría lze kupovat a prodávat pouze věci, které mají skutečnou hodnotu. Podle některých učenců by kryptoměny mohly být halal, pokud je budeme považovat za aktiva s vlastní hodnotou.

Je také nutné zmínit, že Taliban nezveřejnil svůj názor na to, zda jsou kryptoměny v souladu s islámem, nebo ne. Jen prohlásil, že důvodem zákazu jsou podvody a scamy.

V Afghánistánu používají kryptografické burzy model peer-2-peer (P2P). To znamená, že každý, kdo chce obchodovat s kryptoměnami, musí být přítomen osobně a při obchodech používat hotovost. Při obchodování nejsou využívány žádné třetí strany.

Podle výzkumu Global Crypto Adoption Index z roku 2021 je Afghánistán na 20. místě ze 154 zemí, pokud jde o přijetí kryptoměn.

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář