Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Jak může blockchain změnit zábavní průmysl?

Integrace technologie blockchain učiní zábavní průmysl demokratičtějším, pomůže bojovat proti porušování autorských práv a usnadní zpeněžení obsahu.

Jak může blockchain změnit zábavní průmysl?

Integrace technologie blockchain učiní zábavní průmysl demokratičtějším, pomůže bojovat proti porušování autorských práv a usnadní zpeněžení obsahu.

Globální zábavní průmysl prochází digitální transformací. Spotřebitelé požadují od tvůrců poutavý obsah, ke kterému lze přistupovat kdykoli a z jakéhokoli zařízení. Společnosti hledají nové způsoby, jak zůstat konkurenceschopné na neustále se měnícím trhu. Ale bez ohledu na to, o kterém segmentu průmyslu mluvíme, budoucnost zábavy přímo souvisí s integrací technologie blockchain.

Zábavní průmysl je připraven na blockchainovou revoluci

V roce 2021 se celosvětový zábavní průmysl zotavil ze šoků způsobených covidem a vykázal bezprecedentní růst. Tento trh měl hodnotu 2,20 bilionu USD, z čehož 717 miliard USD pocházelo z USA. Do roku 2030 by americký mediální a zábavní průmysl mohl růst složeným ročním tempem růstu 8,90 %. Ale jak průmysl rostl, přišla masivní transformace. Tvůrci nyní potřebují vytvářet obsah mnohem rychleji než kdykoli předtím. A množství obsahu dostupného ke konzumaci láme všechny rekordy.

 Zábavní průmysl je zralý na blockchain revoluci, protože ze změn, které přinese technologie Web 3.0, budou těžit tvůrci obsahu i spotřebitelé. Decentralizovaný systém totiž nabízí nejen značné výhody při poskytování přístupu k obsahu, ale dá se využít i k zajištění spravedlivého odměňování pro tvůrce.

Jaké problémy může blockchain vyřešit?

Porušení autorských práv

Digitální pirátství a porušování autorských práv duševního vlastnictví stojí zábavní průmysl obrovské množství peněz. Odhaduje se, že samotná ekonomika USA ztrácí ročně asi 30 miliard dolarů. Blockchain umožní rychlý přístup k informacím o vlastnících autorských práv a používání obsahu. Díky jeho transparentnosti lze sledovat, kdy a kým byl použitý obsah chráněn autorskými právy a v případě jeho porušení lze podniknout příslušné kroky. Kromě toho mohou držitelé práv pomocí technologie blockchain vytvářet kopie obsahu a pro každou kopii předepisovat možnosti jejího používání. Jedna kopie může být například stažena a další může být zveřejněna na webové stránce pouze pro prohlížení.

Snížení nákladů na zprostředkování

Hudební průmysl ve Spojených státech vydělá až 43 miliard dolarů ročně. Umělci však dostanou jen 12 % z těchto peněz, z nichž většina jde zprostředkovatelům, včetně nahrávacích společností, manažerů a streamovacím službám jako Spotify, Apple Music a Soundcloud. Používání smart kontraktů umožní vyplácet autorské honoráře přímo tvůrcům, čímž se obejdou zprostředkovatelé.

Zavedení mikroplateb

Po umístění obsahu na blockchain lze sledovat každé jeho použití. To umožní vytvoření adaptabilních a transparentních metod oceňování v reálném čase. Smart kontrakty lze použít také k implementaci automatizovaných mikroplateb mezi spotřebiteli a tvůrci obsahu.

Distribuce obsahu

Tvůrci obsahu mohou využít blockchain k automatizaci mnoha administrativních úkolů souvisejících se smlouvami, licencemi a platbami. Tímto způsobem technologie Web 3.0 umožní umělcům a tvůrcům distribuovat svá díla přímo od jednoho uživatele ke druhému bez potřeby drahých zprostředkovatelů.

Správa licenčních poplatků

Tvůrci obsahu mohou nahrávat originální díla na blockchain platformy, samostatně publikovat, spravovat distribuci a kontrolovat možnosti udělování licencí. Licenční poplatky za každý obsah mohou být zahrnuty ve smart kontraktu a platby mohou být vyplaceny tvůrci při každém použití.

Shrnutí

Technologie blockchain již dala světu bezprecedentní obsah. Dalším cílem je pomoci jeho tvůrcům zbavit se omezení byrokracie a konzervativních společností, které se vyhýbají riziku. Tokenizace kreativity může znamenat velký rozdíl. S nezaměnitelnými tokeny (NFT) umělci a tvůrci opět získají kontrolu nad svými výtvory a tím, jak a kde se používají. Je také třeba více objasnit regulační stránku tohoto segmentu. Koneckonců, s rostoucí popularitou technologie blockchain by regulátoři mohli zavést přísná pravidla, jež by podkopala koncept decentralizace, který je základem celého odvětví kryptoměn.

zdroj: oKrypte.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář