Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Před 14 lety byl vytěžen první bitcoinový blok

Dva dny po začátku nového roku slavila kryptoměnová komunita důležité výročí. 3. ledna 2009 byl vytěžen vůbec první blok bitcoinu. Genesis Block. Je to tak, milí čtenáři, bitcoinová síť funguje již 14 let. Dovolte, abychom vám při této příležitosti představili historii této významné události pro kryptografii.

Před 14 lety byl vytěžen první bitcoinový blok

Dva dny po začátku nového roku slavila kryptoměnová komunita důležité výročí. 3. ledna 2009 byl vytěžen vůbec první blok bitcoinu. Genesis Block. Je to tak, milí čtenáři, bitcoinová síť funguje již 14 let. Dovolte, abychom vám při této příležitosti představili historii této významné události pro kryptografii.

14. výročí těžby Genesis Block

3. ledna 2009 anonymní kryptograf (nebo celá skupina) používající pseudonym Satoshi Nakamoto prostřednictvím složitých počítačových výpočtů vytěžil první blok v síti Bitcoin v historii. Alternativně se nazývá také Blok #0 nebo Genesis Block. Co se týče detailů, odměna za těžbu byla 50 bitcoinů, jejichž hodnota byla v té době prakticky nulová. Nyní při současné ceně bitcoinu má tato částka hodnotu přibližně 836 334 dolarů.

Další zajímavostí je, že Nakamoto musel čekat 6 dní na extrakci dalšího bloku, tedy #1. Objevení následujících bitcoinových bloků obvykle trvá přibližně 10 minut.

Pokud se vrátíme trochu zpět, na konci roku 2008, přesněji 31. října, Satoshi Nakamoto zveřejnil whitepaper bitcoinu, dokument, ve kterém přesně vysvětlil, jak kryptoměna, kterou vytvořil, funguje.

Co se od té doby změnilo?

Vraťme se do roku 2023. Pojďme se podívat na současné fungování bitcoinu a zbytku kryptoměn, kterých od těžby bloku nula přibyly tisíce.

Za prvé, lidé už slyšeli o digitálních aktivech v každém koutě světa. Pojem Bitcoin si nespojují jen fanoušci kryptografie, počítačoví nadšenci či lidé hledající alternativní zdroje investic. 1. ledna newsletter věnovaný první kryptoměně, In Bitcoin We Trust, informoval, že v roce 2022 byly informace o bitcoinu vyhledávány 28,4 milionu krát za měsíc.

Kryptoměny se v některých kruzích staly velmi pohodlnou formou placení a zajímají se o ně i instituce.

V roce 2020 začala MicroStrategy investovat obrovské množství peněz do BTC a dodnes je největším korporátním držitelem tohoto aktiva. V současnosti vlastní 132 500 bitcoinů. Po nich následovali takoví giganti jako Square a Tesla.

Mnohé finanční instituce začaly svým klientům nabízet možnost šetření v bitcoinu. Příkladem je Fidelity, která v dubnu 2022 umožnila investorům zahrnout bitcoiny do svých penzijních plánů 401(k). Společnost spravující finanční prostředky se navíc nezastavila u první kryptoměny. V říjnu 2022 bylo oznámeno spuštění fondu založeného na ETH, druhé největší kryptoměně z hlediska tržní kapitalizace.

Již dříve uznal bitcoin jako své zákonné platidlo například Salvádor.

Kurz bitcoinu

Připomeňme si ještě jednou, že za vtížení prvního bloku bitcoinu dostal Satoshi odměnu 50 bitcoinů. Za první zúčtovací transakci pomocí bitcoinu se považuje moment, kdy Laszlo Hanyecza koupil 2 pizzy za 10 000 BTC. V té době to nebyla velká částka, ale dnes by šlo o poměrně velké bohatství.

Cena první kryptoměny dosáhla svého největšího vrcholu, tedy tzv. ATH (All-Time High) 10. listopadu 2021. Tehdy jste za jeden bitcoin museli zaplatit 68 692,14 USD.

V současnosti se trh s kryptoměnami boří s dalším medvědím trhem, v důsledku čehož jsou všechna špičková digitální aktiva ohodnocena hluboko pod historickými maximy. Dnes je kurz BTC na úrovni 16 740 dolarů. Za poslední rok tedy bitcoin ztratil na hodnotě více než 64 %.

Budoucnost kryptoměn

Kryptoměny jsou zde s námi již 14 let. Je tam poměrně krátké časové období, proto je třeba říci, že tento trh je jen na začátku své cesty. Velký boom digitálních coinů také začal poměrně nedávno, takže tento sektor začínají regulovat vlády a instituce a adopce kryptoměn teprve začala.

Následně k tomu přispěje rostoucí povědomí veřejnosti o digitálních aktivech, vstup stále většího počtu velkých subjektů do tohoto sektoru, jako například navázání spolupráce mezi největším správcem aktiv na světě BlackRock a burzou Coinbase.

Co víme dnes je, že trh s kryptoměnami bude v příštích letech silně růst a zůstane s námi natrvalo.

zdroj: oKrypte.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář