Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Jak naučit děti pracovat s kryptoměnami

Kryptoměny jsou pro mnohé platidlem budoucnosti a mnohé vlády už samy zavedly nebo uvažují o zavedení vlastních digitálních měn. Proto je důležité naučit děti s touto technologií zacházet.

Jak naučit děti pracovat s kryptoměnami

Kryptoměny jsou pro mnohé platidlem budoucnosti a mnohé vlády už samy zavedly nebo uvažují o zavedení vlastních digitálních peněz. Proto je důležité naučit děti jak s touto technologií zacházet.

Obsah

Základem je začít jednoduše za použití různých příkladů, které povzbudí jejich zvědavost. Zároveň je potřeba zdůraznit i bezpečnost, jež je ve světě kryptoměn velmi důležitá. Výuka kryptoměn je skvělý způsob, jak uvést děti do světa financí a technologií. Níže si ukážeme pár interaktivních způsobů, které je možné využít ve výuce kryptoměn pro děti.

Základy a analogie

Je potřeba začít definicí a popisem samotné podstaty peněz. Děti rychle pochopí, že za peníze si mohou ledacos koupit. Je však potřeba informovat děti o různých typech peněz a o tom, jak fungují banky. Naučte je o původu peněz od papírových až po digitální.

Uváděním analogie je možné vysvětlit i složitější pojmy, aby to děti pochopily. Například vysvětlit, že kryptoměny jsou vlastně „digitální peníze“ nebo „internetové peníze“ a srovnat je s klasickými penězi, které už znají a mohou je fyzicky vlastnit.

Hraní her a příklady z reálného života

Hraní her je občas používáno i v moderním školství jako metoda zábavného vyučování. Pro výuku kryptoměn je dispozici kromě několika deskových her i mnoho online her, simulujících nákup a prodej kryptoměn.
Další možností je hraní her za použití příkladů ze života, aby děti pochopily, jak kryptoměny fungují.

Příkladem je hra na hádání čísel, kdy vyberete tajné číslo v rozmezí 1 až 100 a dítě se pokusí uhodnout, o jaké číslo se jedná. Za každý pokus mu dejte nápovědu, které pomůže dítěti přiblížit se k tajnému číslu. Poté ho požádejte, aby si představilo, že každý bitcoin představuje zvláštní číslo s vysokou hodnotou. Následně vysvětlete, že se všichni snaží najít toto číslo bitcoinu, a ten kdo ho najde, si ho může nechat. Musí ale hledat tak dlouho, dokud toto číslo nenajde, podobně jako je tomu v jednoduché hře na hádání čísel.

Samozřejmě je potřeba vysvětlit, že nalezení správného čísla bitcoinu je velmi složité, jelikož se toto číslo neustále mění.

Pokračujte ve hře na hádání čísla a vysvětlete dítěti, že pokud správné číslo najde, dostane jako odměnu 1 BTC. Pokud přes noc hodnota tohoto BTC vzroste, bude mít dítě více peněz, než v době, kdy ho obdržel. BTC je zde uveden jen jako příklad, dá se to interpretovat i na jiných kryptoměnách.

Blockchain je jako stavebnice lego

Princip blockchainu můžete dětem popsat jako digitální stavebnici, která se používá k evidenci věcí. Místo aby se ze stavebnice lego stavěly věže nebo domy, je stavebnice používána ke sledování blockchainových transakcí.

Ukažte dětem, jak koupit kryptoměny

K výuce použijte nějakou hru, kde se obchoduje s kryptoměnami, a spolu s dítětem si projděte výukové programy, jež mu objasní, jak nakupovat kryptoměny. Řekněte dítěti, že je důležité mít založený účet na ověřené krypto burze a vysvětlete, že k obchodování jsou potřeba fiat peníze.

Ve hře si mohou za falešné peníze nakoupit kryptoměny a potvrzovat transakce, stejně jako při skutečném obchodování. Až dané kryptoměny nakoupí, řekněte dětem, aby sledovaly vývoj ceny, zda roste nebo klesá. Důležité je upozornit, že pokud cena jejich nakoupené kryptoměny klesne, mohou přijít o své peníze, a naopak pokud cena vzroste, tak vydělají.

Také můžete použít stolní hru, kde si děti budou za kryptoměny nakupovat a prodávat předměty. To je naučí pochopit koncept nákupu a prodeje, ale také jim ukáže rizika a odměny, jež mohou nastat při investování do kryptoměn.

Softwarová peněženka = speciální pokladnička

Děti možná položí otázku, kam si nakoupené kryptoměny mají uložit. Vysvětlit jim to můžete tak, že kryptoměny jsou ukládány do speciálního digitálního prasátka, ze kterého je mohou vybrat kdekoliv na světě nebo je používat k internetovým nákupům.

Vzdělávací videa

Internet je plný vzdělávacích videí, jež vysvětlují princip kryptoměn pro děti zábavnou a pochopitelnou metodou. Na videa se můžete dívat spolu s dítětem a použít je jako výchozí bod k debatě. Videa jsou navíc velmi nápomocná ve vizualizaci složitějších pojmů, jako například kryptoměna nebo blockchain, a slouží k rychlejšímu pochopení této technologie.

Ať už použijete jakoukoliv metodu k přivedení dětí do světa kryptoměn, je potřeba postupovat pomalu a nic nelámat přes koleno. V první řadě musíte mít jako rodič zápal pro tyto technologie a mluvit o nich, čehož si určitě dítě všimne a bude se pravděpodobně chtít dozvědět víc.

zdroj: cointelegraph.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář