Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Bitcoin je finanční inovací

Koordinátor Brazilské centrální banky, Fábio Araújo, prohlásil, že bitcoin je finanční inovací používající nové technologie. Největší světová kryptoměna vytvořila pevný základ pro ekosystém inovací.

Bitcoin je finanční inovací

Koordinátor Brazilské centrální banky, Fábio Araújo, prohlásil, že bitcoin je finanční inovací používající nové technologie. Největší světová kryptoměna vytvořila pevný základ pro ekosystém inovací.

Bezpečné platby na internetu

Bitcoinu, vytvořenému v roce 2009, se podařilo vyřešit letitý problém, kterým byl nedostatek bezpečných metod online plateb.

Díky decentralizované technologii si bitcoin během několika let získal pozornost, a dnes se stal vzorem při vytváření digitálních měn, a to i ze strany centrálních bank po celém světě.

Bitcoin je důležitou finanční inovací”, říká koordinátor Brazilské centrální banky, Fábio Araújo, který má na starosti program Real Digital. Brazilská centrální banka upřednostňuje znalosti o technologii blockchain a DLT (Distributed Ledger Technology = Decentralizovaná databáze) při hledání možností spuštění programu Real Digital. Očekává se, že Brazilská centrální banka v roce 2024 rozhodne, zda digitální měnu spustí, či nikoli.

Podle Fábia se BTC podobá akciím společnosti, protože má vysokou volatilitu a riziko, spíše než vlastnosti platebního nástroje.

„Aplikace bitcoinu přináší řešení Proof of Work, což je zásadní věc pro služby, které Web 3.0 přináší obyvatelstvu.“

Přínos Etherea

Poté, co hovořil o bitcoinu, pochválil koordinátor Brazilské centrální banky také vznik Etherea jako technologie, která přinesla pokrok v oblasti inteligentních kontraktů.

„Poté došlo k nejdůležitějšímu pokroku, kterým bylo vznik chytrých kontraktů, které v podstatě navazují na vzor definovaný Ethereem, s jehož pomocí je možné přidávat hodnoty nejen kryptografickým způsobem, ale také bezpečným způsobem. Je možné začlenit části kódu, které budou manipulovat s hodnotami podle předem stanovených pravidel, a to výrazně zvyšuje efektivitu finančního systému.“

Chceme vytvořit stablecoin s DeFi v Brazílii

Analýzou finančních inovací – bitcoinu, Etherea, DeFi, Webem 3.0 a stablecoiny, se Brazilská centrální banka podle svých slov nechala inspirovat k vytvoření řešení založených na těchto technologiích.

Podle chápání samosprávy bude Real Digital důležitým stablecoinem pro Brazílii, pokud bude vytvořen. Brazilská centrální banka tak doufá, že se stane vstupní branou pro DeFi v době, kdy budou vytvářena nová bankovní řešení.

Některé problémy, jako je správa a samotná technologie, tým centrální banky pečlivě zkoumá. Pilotní projekt by měl být spuštěn v roce 2023.

Koupíte si bitcoin v bance?

„Nevidíme problém v tom, aby banky prodávaly bitcoiny svým klientům, protože jsou to bezpečné instituce.“

V minulých dnech potvrdil generální ředitel brazilské banky Santander plány na spuštění obchodování s kryptoměnami v zemi, čímž by se mohla stát jednou z prvních velkých bank, které do tohoto sektoru vstoupí,  po bankách BTG, Pactual a Nubank.

Již dříve se k možnosti zahájení takových jednání vyjádřila Itaú, která je největší bankou v Latinské Americe.

Jak Brazilská centrální banka vidí vstup bank na trh s kryptoměnami, které konkurují brokerům?

„Problém vidím v otázce vhodnosti, kvůli vysoké volatilitě bitcoinu, ale i v tomto bodě jsou banky velmi efektivní. Takže pokud banky zahájí jednání o kryptoaktivu, nevidíme v tom problém, protože jsou to regulované a bezpečné instituce." Fábio připomněl, že banky pouze čekají na právní definici, aby mohly vstoupit na trh se svými operacemi.

CBDC nekonkuruje bitcoinu

Další otázka se týká regulace kryptoměn v Brazílii, kterou by měla mít na starosti Brazilská centrální banka.

Podle Fábia jsou CBDC peníze v digitálním formátu a bitcoin je aktivum, to znamená, že se jedná o technologie, které si nekonkurují a centrální banka nechápe, že mezi nimi existuje vztah, i když Real Digital hledá inspiraci v technologii vytvořené BTC.

„Pokud jde o konkurenci s kryptoaktivy, myslím, že to je velmi dobrá otázka, protože i když CBDC využívá technologii, která podporuje kryptoaktivum, CBDC není kryptoaktivum. Lidé vnímají kryptografický trh jako aktiva. Někteří mu říkají kryptoměny, protože předchůdcem byl bitcoin, který má v názvu "coin" a cílem tvůrce bylo vytvořit platební prostředek, ale lidé vidí, že se tak nestalo, bylo by to jako používat akcie jako formu platby. CBDC je příležitost, jak propojit tradiční finance a finance Webu 3.0, které lidé vidí jako rostoucí a stále důležitější.“

autor: Terka

zdroj: livecoins.com.br

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář