Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Pět dezinformací spojených s přechodem ETH

Kryptoměna ethereum (ETH) by měla v září přejít z konsenzu Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS), přičemž se s touto zásadní změnou pojí i několik dezinformací. Portál Cointelegraph je vyjmenoval v pěti stručných bodech.

Pět dezinformací spojených s přechodem ETH

Kryptoměna ethereum (ETH) by měla v září přejít z konsenzu Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS), přičemž se s touto zásadní změnou pojí i několik dezinformací. Portál Cointelegraph je vyjmenoval v pěti stručných bodech.

Přechodem etherea na Proof of Stake dojde k tzv. merge (sloučení) současného etherea na PoW s Beacon chainem, tedy současnou síť, která už na Proof of Stake funguje a v současnosti je přes ni, za omezených podmínek, možné stakovat mince ETH. S merge, který má podle předběžných odhadů proběhnout okolo 15. září, jsou spojené následující mylné informace.

Obsah

1. Snížení poplatků za gas

Asi nejčastějším mylným očekáváním od přechodu ETH na PoS je, že automaticky klesnou poplatky za gas, tzn. poplatky za transakce na Ethereu, které byly v minulosti mnohokrát absurdně vysoké a výrazně limitovaly adopci této kryptoměny.

Ve skutečnosti přechod na PoS tento problém neřeší a na vyřešení nákladnosti transakce ETH se bude muset nadále pracovat. Mezi řešení patří layer2 vrstvy, s nimi spojené rollupy či plánované práce na tzv. shardingu, který by mohl být prioritou vývojářů Etherea pro rok 2023.

Pozornost se aktuálně soustředí hlavně na rollupy, na kterých se intenzivně pracuje. Mihailo Bjelic, spoluzakladatel layer2 řešení Polygon, který se těší výrazné rostoucí adopci, tvrdí, že rollupy umožní Ethereu předběhnout ve škálování Visu, přitom jeho kolega Sandeep Nailwal dodal, že toto řešení může snížit poplatky na Ethereu až o 90% a propustnost transakcí zrychlit na 40 – 50 transakcí za sekundu.

2. Transakce budou rychlejší

V souvislosti s prvním bodem je třeba uvést, že výrazně rychlejší nebude po přechodu na PoS ani onchain transakce. Půjde pouze o kosmetickou změnu, protože když Beacon Chain umožňuje validátorům produkovat blok v průměru každých 12 sekund, na mainnetu je to okolo 13.3 sekundy. Znamená to, že po přechodu na PoS by mohla být produkce bloků ETH rychlejší o zhruba 10%, toho si však běžný uživatel ani nevšimne.

3. Sloučení způsobí výpadek blockchainu Ethereum

Mezi známe dezinformace o přechodu ETH na PoS patří i tvrzení, že při merge dojde k výpadku Etherea. Ve skutečnosti se však žádný výpadek neočekává a vývojáři počítají s plynulým přechodem z PoW na PoS.

4. Investoři si mohou vybrat stakované ETH

Další dezinformace je spojená s Beacon Chainem, na kterém je aktuálně možné stakovat mince ETH pod podmínkou, že jich máte aspoň 32 a jste ochotni je uzamknout až do přechodu Etherea na Proof of Stake. Ve skutečnosti však ani po přechodu na PoS nebudou tyto mince odemčené a ti, kteří je takto uzamkli, si budou muset počkat až na další upgrade sítě s názvem Shanghai. Portál Cointelegraph uvádí, že k němu pravděpodobně nedojde dřív než o 6 až 12 měsíců později.

5. Odměny ze stakingu si validátoři nemohou vybrat

Pokud uzamčené mince v rámci stakingu nebude možné vybrat až do upgradu s názvem Shanghai (popsané v bodě 4), “získané” odměny za staking budou k dispozici okamžitě a né až po něm.

Pokud vás zajímá, kdy přesně by mělo dojít k merge, tak aktuální odpočet můžete sledovat na webu.

autor: Jakub Odvářka

zdroje: www.kryptonovinky.sk, cointelegraph.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář