Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Stane se DeSci vědou budoucnosti?

Decentralizovaná věda je nejnovější hnutí na Webu 3.0, která má za cíl zlepšit moderní vědu. A to dost zásadním způsobem. Co to je DeSci, a proč je důležité se dozvíte v tomto článku.

Stane se DeSci vědou budoucnosti?

Decentralizovaná věda je nejnovější hnutí na Webu 3.0, která má za cíl zlepšit moderní vědu. A to dost zásadním způsobem. Co to je DeSci, a proč je důležité se dozvíte v tomto článku.

DeSci jako nástroj vědy budoucnosti

DeSci, v překladu decentralizovaná věda, je nové hnutí na Webu 3.0, jehož posláním je decentralizovat vědu. Mohou k tomu využít technologie, které Web 3.0 nabízí, jako jsou DAO, chytré smlouvy a blockchain, k řešení hlavních problémů ve vědeckém výzkumu a publikování.

DeSci se zaměřuje primárně na dvě hlavní témata. Prvním jsou opatření přijatá vědeckou komunitou s cílem zlepšit proces financování výzkumu a usnadnit neomezené sdílení znalostí a informací. Druhým cílem je získat zpět vlastnictví od centralizovaných subjektů a zprostředkovatelů toužících po zisku.

Věda je momentálně v hrozném stavu. Vědci se snaží získávat správně financování pro své výzkumy, což se často nedaří, a také stráví více než 50 % svého času psaním návrhů na granty. Financování také do značné míry souvisí s publikací prací vědců, a tak jsou nuceni  se spíše věnovat mainstreamovým a populárním tématům, než kritickým myšlenkám. To podle neuroložky Sarah Hamburg snižuje kvalitu vědy, a také předurčuje, která témata si budou vědci vybírat.

Po financování je dalším závažným problémem omezený přístup k vědeckým informacím. Kvůli soukromým databázím, uzavřeným a placeným webovým stránkám je většina vědeckých dat nepřístupná veřejnosti.

Právě Web 3.0 může ve značné míře pomoci vyřešit mnoho problémů, se kterými se vědecká komunita současně potýká. Vědci mohou například využít NFT jako nástroj pro financování svého výzkumu. To již udělal například biolog Merlin Sheldrake, který prodával NFT s obrázky svých studií hub a rostlin. Část peněz poté použil k financování svého výzkumu.

Idan Levin, Web 3.0 investor, prohlásil, že místo znuděných opic můžeme vsadit na budoucí vědce, kteří nás posunou k léku na rakovinu, způsobu, jak zvrátit entropii nebo objevit, jak funguje temná hmota. A vy budete mít digitální aktivum, které ukazuje podporu v práci vědce.

Kromě toho systém chytrých smluv může vědce propojit s autory a recenzenty a tím se vyhnout prostředníkům, kteří si za recenzování účtují vysoké částky. Díky DeSci navíc může vědecká data vlastnit určená komunita a ne existující vlády a podniky. Tím lze zabránit cenzuře vědeckých dat a zpřístupnit je celému světu. 

zdroj: nftevening.com

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář