Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

DApps. Jak fungují decentralizované aplikace?

Decentralizované aplikace nebo zkráceně dApps jsou aplikace se zcela novým způsobem vývoje, které využívají blockchain k odstranění centralizovaných zprostředkovatelů. Ne nadarmo se říká, že vydělávají nejvíc. Jednoduchý příklad – proč platit společnosti za poskytování služby sdílení jízd, když můžete použít aplikaci, která spojuje řidiče přímo s cestujícími? Toto je příslib, který nabízí dApps.

DApps. Jak fungují decentralizované aplikace?

Decentralizované aplikace nebo zkráceně dApps jsou aplikace se zcela novým způsobem vývoje, které využívají blockchain k odstranění centralizovaných zprostředkovatelů. Ne nadarmo se říká, že vydělávají nejvíc. Jednoduchý příklad – proč platit společnosti za poskytování služby sdílení jízd, když můžete použít aplikaci, která spojuje řidiče přímo s cestujícími? Toto je příslib, který nabízí dApps.

Zní to zajímavě? Pojďme si tedy říci více. Dozvíte se, co jsou, jak fungují, jaké příležitosti vytvářejí a jakým výzvám čelí tyto nové typy aplikací.

Obsah

Jak fungují dApps?

DApps mohou nabízet identické funkce jako tradiční aplikace, které známe, ale klíčový rozdíl je v tom, že fungují v síti typu peer-2-peer, jako je blockchain, pomocí inteligentních smluv. Jelikož jsou dApps decentralizované, nemůže je ovládat jedna osoba nebo subjekt.

Obvykle mají následující vlastnosti:

  • open-source kód, díky kterému se spouštějí samostatně, nekontrolovaně
  • otevřená data
  • kryptografický token, jehož úkolem je zajistit bezpečnost sítě.

Mezi komunitou nadšenců kryptoměn se ozývají hlasy, že dApps by měly mít všechny tyto funkce. Faktem však je, že existují decentralizované aplikace, které mají jen některé z těchto funkcí, nebo dokonce nic z výše uvedeného.

Výhody a nevýhody decentralizovaných aplikací

Podívejme se nyní na aspekty, které jsou výhodou decentralizovaných aplikací a i na ty, které mohou být nevýhodou takového řešení.

Výhody dApps

  • Odolnost vůči cenzuře – bez jediného bodu selhání může být kontrola sítě nemožná nebo velmi obtížně dosažitelná
  • Nižší chybovost – spoléhání na systém peer-2-peer zajišťuje, že aplikace bude nadále fungovat, i když jednotlivé počítače nebo části sítě selžou
  • Využití kryptomen – jelikož dApps jsou založeny na blockchainu a fungují díky využívání smart kontraktů, tvůrci daných projektů s nimi mohou snadno integrovat různé kryptomeny
  • Open source kód – Popularita open-source kódu podporuje růst ekosystému dApp a umožňuje vývojářům vytvářet lepší aplikace s užitečnějšími nebo zajímavějšími funkcemi.

 

Nevýhody dApps

  • Hacky – Zmíněný open source kód bude v tomto případě velkou výhodou i nevýhodou decentralizovaných aplikací. Hackeři mají možnost volně prohledávat zranitelná místa, což vede k mnoha průnikům
  • Malý počet uživatelů – Stejně jako u mnoha aplikací Webu 2.0, čím více uživatelů má aplikace, tím je síť efektivnější při poskytování těchto služeb. Tento vztah se označuje jako síťový efekt. DApps se momentálně potýkají s nízkým počtem uživatelů, což má za následek nižší interaktivitu. To může mít za následek i nižší bezpečnost aplikace, která v tomto případě závisí na počtu uživatelů
  • Nízká úroveň UX – dApps, vzhledem k počáteční fázi vývoje, se bohužel často vyznačují špatnou uživatelskou zkušeností. Často mohou být obtížně intuitivní pro lidi, kteří nemají ani ponětí o kryptoměnovém průmyslu.

Kde lze nalézt dApps?

Dobrým místem k nalezení vaší první aplikace by byl DappRadar. To je webová stránka, která obsahuje tisíce aplikací postavených na nejpopulárnějších sítích včetně Etherea, BNB Chain a Polygon.

Mezi nejpopulárnější dApps dnes patří aplikace související s decentralizovaným financemi (DeFi), jako jsou decentralizované burzy (DEX). Umožňují výměnu kryptoměn bez zapojení centralizovaného zprostředkovatele, jako je tomu v případě burz jako Binance a Coinbase.

Ethereum aplikace

Drtivá většina nejpopulárnějších decentralizovaných aplikací je postavena na Ethereu.

Mezi ně patří mimo jiné:

  • Uniswap – decentralizovaná burza, která umožňuje uživatelům vyměňovat si tokeny peer-2-peer namísto centralizovaného zprostředkovatele
  • Compound – DeFi protokol
  • Audius – decentralizovaná platforma pro streamování hudby. Na jeho vzniku se podíleli Katy Perry a rapper Nas
  • Decentraland – metaverse platforma, kde se mohou uživatelé interagovat jako avataři a nakupovat NFT představující virtuální objekty nebo pozemky
  • Gods Unchained – karetní hra založená na technologii NFT
  • LooksRare – jedno z nejpopulárnějších NFT tržišť

Decentralizované aplikační podvody a hacky

Jak jsme již zmínili, dApps mohou být zranitelné vůči útokům hackerů. Podle DappRadar bylo v prvním čtvrtletí 2022 ukradeno 1,2 miliardy USD prostřednictvím mnoha hacků a exploitů. Působivá je také škála jednotlivých útoků. V srpnu 2021 byla Poly Network okradena o 611 milionů USD a v březnu 2022 byl ve hře Axie Infinity hacknutý Ronin Bridge s celkovou ztrátou 552 milionů dolarů.

Hackeři použili k útokům na aplikace řadu technik, včetně zneužití bleskových půjček DeFi a útoků typu cross-chain bridge. Umožňují uživatelům převádět finanční prostředky mezi různými blockchainy. Zajímavé je, že některé útoky spoléhají výlučně na staromódní sociální inženýrství. V prosinci 2021 Badger DAO, most mezi bitcoiny a DeFi, ztratil 120 milionů dolarů poté, co podvodníci oklamali členy DAO, aby schválili škodlivé transakce.

Budoucnost dApps

DApps, stejně jako zbytek trhu s kryptoměnami, jsou stále v počátečním stadiu vývoje. Existují však již tisíce decentralizovaných aplikací, které nabízejí nespočet služeb, jako je hraní her, investování do DeFi a obchodování s NFT.

V prvním čtvrtletí 2022 dosáhla oblíbenost decentralizovaných aplikací úrovně 2,4 milionu aktivních uživatelů denně. Ale máme před sebou ještě dlouhou cestu. Než se dApps dostanou do většího povědomí. Vývojáři a sítě, na kterých jsou postaveny, musí překonat dlouhý seznam výzev. Mezi ně patří zlepšení škálovatelnosti, bezpečnosti a uživatelského zážitku. Pokud se tyto problémy vyřeší, mohou být příští roky klíčové pro rozvoj tohoto odvětví.

zdroj: oKrypte.sk

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář